Híreink 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017

 

Híreink 2018

 

A galériák megtekintéséhez kattintson a képekre!

 

Készül az új weboldalunk  Feltöltve: 2018. 12. 31.

 

Háromhuta Község Önkormányzata úgy döntött, hogy a jövőben egy teljesen új weboldalon keresztül kívánja bemutatni a település múltját, jelenét és jövőjét az érdeklődő látogatóknak. Bár a jelenlegi honlapot is sokat látogatják, s az szinte minden szükséges információt tartalmaz, szerkezete már elavult, így nehéz frissíteni és egyes típusú böngészőkben, illetve a hordozható eszközökön is különbözőképpen - esetenként hibásan - jelenik meg. Az önkormányzat ezért is határozta el magát egy teljesen új weboldal megrendelése mellett, amely várhatóan február végére-március elejére készül majd el. Az új honlap egyes elemeiben a régi oldal színvilágát és egyszerűségét követi majd, de egy kibővített és átláthatóbb tartalommal, valamint modern grafikával fog a látogatók rendelkezésére állni. Emellett a különböző közösségi média felületek beágyazását is tartalmazni fogja, és olyan hordozható eszközökre, mint például a táblagép vagy a mobiltelefon is optimalizálva lesz. A modern háttérszerkezetnek köszönhetően természetesen a frissítés is egyszerűbbé válik majd, így a cikkek, képek és galériák akár a község facebook oldalain tapasztaltakhoz hasonló rendszerességgel jelenhetnek meg. Reméljük, hogy az új weboldal beváltja majd a hozzá fűzött reményeket, és egyre több emberrel ismerteti meg Háromhutát. Az új honlap elkészültéig a jelenlegi oldalon fejlesztéseket és nagyobb frissítéseket már nem végzünk, a 2019-es események és hírek várhatóan már az új oldalon olvashatóak majd. Az Erdei Iskolával kapcsolatos tudnivalókat szintén az új weblapon fogjuk közölni, egy külön erre a célra létrehozott menüpont alatt.

 

Év végi beszámoló  Feltöltve: 2018. 12. 31.

 

 

 

Az év utolsó hónapja sem telt eseménytelenül településünkön. November 28-án ünnepélyes keretek között mutatták be a megújult Bretzeinheim-Waldbott Vadászkastélyt a környező települések polgármestereinek és a sajtó képviselőinek. A kastély október végétől Újhuta Kastélyszálló néven áll nyitva a pihenni vágyók előtt, s azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Még a karácsonyi készület előtt, november 30-án Újvári Marika magyar nóta és operett estjén szórakozhattak az érdeklődők, majd december 2-án a hívek közösen gyújtották meg az első gyertyát a település adventi koszorúján. A közös gyertyagyújtások mellet természetesen idén is felépült a betlehem, ami ismét az ünnepek egyik legszebb dísze volt. A december nagy része többnyire csendesen, az ünnepi készület jegyében telt el, de a hónap végén ismét felgyorsultak az események.

December 20-án megérkezett településünk új traktora, melyet önerővel kiegészített pályázati forrásból, a tartozékokkal együtt összesen 10.591.800 forintból vásárolt meg az önkormányzat. A Perkins által gyártott, TYM T503 típusú traktorhoz hótolólap, szárzúzó és talajkiegyenlítő is beszerzésre került. A traktor teljesen zárt, fűthető és légkondicionált fülkével rendelkezik, amely biztonságos és kényelmes munkavégzést tesz lehetővé, mind téli, mind pedig nyári munkavégzés közben. Az első és hátsó hidraulika szerkezetek, a munkalámpák, valamint a különböző műszaki megoldások pedig teljes mértékben biztosítják az önkormányzat által támasztott feladatok megoldásához szükséges feltételeket. A település nagy területét, illetve a fenntartási és fejlesztési feladatokat tekintve, az önkormányzat számos területen és módon tudja majd alkalmazni az újonnan beszerzett járművet, mely mellett természetesen a már közel húsz éves RÁBA 15 kistraktor, és a néhány éve beszerzett japán kistraktor is használatban marad. Pályázati információk!

December 21-én a hagyományokhoz híven idén is sor került a falugyűlésre, avagy közmeghallgatásra, melyen Verbovszki Károly polgármester ismertette a mögöttünk álló év fontosabb történéseit és beruházásait, illetve a jövő évi terveket. A gyűlésen idén is szép számban vettek részt a település lakosai, s többen is elmondták véleményüket vagy javaslatukat az elhangzottakkal kapcsolatban. A közgyűlésen elhangzottak vázlatszerű beszámolója elérhető az Önkormányzat menüpont alatt.

Közel egy éves munka után elkészült, és a képviselő testület által elfogadásra került Háromhuta Település Arculati Kézikönyve, és az ahhoz kapcsolódó Településkép Védelmi Rendelet. A két dokumentum célja a településkép, és a helyi építészeti, valamint természeti értékek védelme. Átépítések, felújítások, vagy új építések esetében ezen dokumentumok meghatározóak lesznek a jövőben, így mindenképp érdemes átnézni azokat, különösképp azoknak, akiknek a tulajdona helyi védelem alá került. A dokumentumok szintén elérhetőek az Önkormányzat menüpont alatt.
A különböző programokat és eseményeket követően a karácsonyt békében, s némi hóesés kíséretében ünnepelhettük.
 

Az Erdei Iskola és Turisztikai Információs Központ átadása

Feltöltve: 2018. 12. 31.

 

 

2018. november 22-én ünnepélyes keretek között adtuk át az Erdei Iskolát és Turisztikai Információs Központot. A délelőtt 11 órakor kezdődő rendezvényre számos meghívott vendég érkezett a belügyminisztériumtól, valamint a megyei és járási hivataloktól, de szép számmal képviseltették magukat a környező települések polgármesterei és képviselői is. Jelen voltak továbbá a helyi lakosok, a tolcsvai közös hivatal munkatársai, a közfoglalkoztatottak, az építkezés során közreműködő szakemberek, és a sajtó képviselői.

A megjelent vendégek köszöntése, majd a Himnusz közös eléneklése után Verbovszki Károly polgármester ünnepi beszéde következett. Polgármester úr beszédében ismertette a beruházás részleteit, beszélt annak előzményeiről, nehézségeiről és végeredményéről. Mint elmondta, az önkormányzat az átadásra kerülő épületeket az Értékteremtő Közmunkaprogram keretében, 98.852.717 - Ft-os költségvetési keretből építette, illetve újította fel. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a beruházás kivitelezésében építőipari cég nem vett részt, azt kizárólag közfoglalkoztatottak és szakemberek végezték el. Beszédében említést tett továbbá a korábban szintén közmunkaprogram keretében elvégzett kisebb-nagyobb beruházásokról, s mint elmondta, úgy véli, hogy ezekre tekintve látható az, hogy Háromhuta megbecsülte a kormány által biztosított lehetőségeket, és az azok keretében nyújtott támogatásokat. Véleménye szerint a rengeteg munka meghozta gyümölcsét, hiszen a község fejlődése növekedő idegenforgalmat, azáltal pedig új munkahelyeket eredményezett. Polgármester úr végezetül beszélt az önkormányzat jövőbeli terveiről, majd megköszönte a beruházásban közreműködő személyek támogatását és munkáját.

Az átadó következő felszólalója Réthy Pál úr, a Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője volt. Főosztályvezető úr beszéde kezdetén megosztotta a településsel kapcsolatos emlékeit a jelenlévőkkel, majd méltatta az itt elért eredményeket. Mint elmondta, a most átadásra kerülő beruházás kiegészítő támogatások nélkül valósulhatott meg, ami az ismert körülményeket (Nem tervezett bontás.) tekintve rendkívüli problémamegoldó készségre utal az önkormányzat részéről, és tiszteletre méltó eredmény, főleg egy ilyen kis település esetében. Beszédében ismertette a közfoglalkoztatási program eredményeit, majd a település élni akarásáról, fejlődéséről, és annak kapcsán a turizmusbeli lehetőségeiről beszélt. Végezetül szintén megköszönte a projektben közreműködő főosztályok, hivatalok és szakhatóságok munkáját, polgármester úr és az önkormányzat munkájához pedig további sok sikert kívánt.

Főosztályvezető urat követően, Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Képviselő úr örömét fejezte ki a település gyarapodása kapcsán, s mint elmondta az önkormányzat munkájának köszönhetően Háromhután mindig történik valami. Véleménye szerint az önkormányzat és a helyiek meghallották az idő szavát, s észrevetették azokat a lehetőségeket, amikkel érdemes élni. Külön elismerését fejezte ki a most átadásra kerülő beruházás kapcsán, hiszen mint azt a jelenlévőkkel megosztotta, hatalmas felelősség egy ilyen beruházás lebonyolítása, kiváltképp kormányzati támogatásból. Azt ugyanis akár vissza is kérhetik, ha egy ablak nem oda került ahová tervezték, vagy ha nem minden annak módja és rendje szerint zajlott le. Képviselő úr szintén szólt néhány szót a közfoglalkoztatás eredményeiről, majd a térség idegenforgalmi lehetőségeiről, és az annak kapcsán zajló fejlesztésekről beszélt. A térségi úthálózat állapotának ismeretében arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy 2019 és 2021 között a Magyar Falvak Program keretében folytatódhat a Háromhutára vezető út felújítása is. Képviselő úr beszéde végén szintén megköszönte a közreműködő személyek munkáját, és Réthy Pál osztályvezető úr által külön köszönetét fejezte ki Dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár úr felé, aki rugalmasságával számos hasonló projekt sikeres megvalósításához járult hozzá.

Az ünnepi beszédeket követően kulturális műsorra került sor, melyben Keresztes Gréta általános iskolai tanuló, és a Háromhutai Asszonykórus működött közre. A rövid műsort követően Dr. Hörcsik Richárd képviselő úr és Verbovszki Károly polgármester úr leleplezte az erdei iskola falán elhelyezett, a régi iskola és annak tanítói emlékére állíttatott emléktáblát. Polgármester úr ezen alkalomból virágcsokorral köszöntötte özv. Fakla Bélánét, akinek férje - "Fakla tanár bácsi" - volt az utolsó tanító az iskola 1988-as bezárása előtt. Jolánka néni a táblán szereplő névsor összeállításában is közreműködött, amit ezúton is köszönünk neki. A tábla leleplezését követően Kecskés Attila főesperes úr osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel, majd imát mondott és megáldotta az épületeket. Az egyházi áldás után az épületek átadása következett, melyet az Erdei Iskola előtt kifeszített nemzeti színű szalag átvágása jelképezett. A szalagot Réthy Pál főosztályvezető úr, Dr. Hörcsik Richárd képviselő úr, Dr. Komáromi Éva hivatalvezető asszony, Lórántné Orosz Edit főosztályvezető asszony és Verbovszki Károly polgármester úr vágta át. A szalag átvágását követően a jelenlévők megtekinthették az épületeket, majd vendéglátásra került sor.

Köszönetnyilvánítás:

Háromhuta Község Önkormányzata ezúton is szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik közreműködtek a projekt sikeres megvalósításában. Köszöni a belügyminisztérium, a megyei és járási kormányhivatalok köztisztviselőinek munkáját, valamint országgyűlési képviselő úr támogatását. Köszöni az AS Építészstúdió Kft. építészeinek az épületek megtervezését, Dr. Kiss Anita ügyvédnő munkáját, és a tolcsvai közös hivatal munkatársainak adminisztratív munkáját. Végezetül, de nem utolsó sorban pedig köszöni a közfoglalkoztatásban dolgozók áldozatos munkáját, akik nélkül ez a projekt nem valósulhatott volna meg.

Az önkormányzat köszönetét fejezi ki továbbá mindazoknak, akik az átadó ünnepség megszervezésében és lebonyolításában működtek közre. Varga Istvánnak és csapatának köszöni az állófogadáson felszolgált ételek elkészítését, a Háromhutai Polgárőr Egyesületnek a rendezvény biztosítását, a Háromhutai Asszonykórusnak és Keresztes Grétának a kulturális műsorban való közreműködést, az önkormányzati dolgozóknak és önkéntes segítőknek pedig a rendezvényhez kapcsolódó egyéb munkát, segítséget.

Az Erdei Iskolával és Turisztikai Információs Központtal kapcsolatos tudnivalók:

Az épületek ugyan elkészültek és átadásra kerültek, de kisebb munkálatok, mint például a berendezés véglegesítése, dekorációs elemek elhelyezése, engedélyek megszerzése, hibák kijavítása, stb., még a beüzemelés során fog megtörténni. A minősített és szervezett programokat is kínáló erdei iskola, a kávézó, és a kerékpárkölcsönző várhatóan jövő tavasszal, a következő turistaszezon elején kezd majd állandó jelleggel üzemelni. Az épületekről a későbbiekben természetesen töltünk majd fel fotóalbumot, és a település weboldalán, valamint facebook oldalain is közzé teszünk minden szükséges információt.
 

Családi nap Feltöltve: 2018. 10. 09.

 

 

Nagyszerű hangulatban telt a 2018. szeptember 29-én, Szent Mihály napján megrendezésre kerülő Családi nap. Bár a reggeli órákban még úgy tűnt, hogy az időjárás meghiúsítja a rendezvényt, kilenc óra után elállt az eső, csendesedett a szél és kisütött a nap, így tíz órakor megkezdődhetett a sütés-főzés. Az előző évekhez hasonlóan a falubelieknek, üdülőtulajdonosoknak, perényi barátainknak, és az ország különböző szegleteiből érkezett vendégeknek köszönhetően számos tájjellegű és ízletes étel került az asztalra. A látogatók többek között sztrapacskát, lekváros derelyét, csülkös kenyeret, körömpörköltet, töltött káposztát, puliszkát, borscs-ot, slambucot, vadpörköltet, knédlit, kenyérlángost és lepcsánkát kóstolhattak meg, de idén sem hiányozhattak természetesen a sütemények és a gyümölcsök, valamint a házi pálinkák és borok. A főzés és kóstolás közben, illetve után lovaglásban, íjászatban, légpuska lövészetben és kézműveskedésben próbálhatták ki magukat az érdeklődők, majd a hagyományokhoz híven közös imádságra és táncházra is sor került. Idén azonban nem értek ezzel véget a programok, hiszen este hat órától a Rock Dealer együttes adott koncertet a jelenlévőknek. A Szent Mihály napi tűz este nyolc órakor lobbant fel a középhutai focipályán, s talán nagyobb lánggal égett, mint eddig bármikor. A tűz körül összegyűltek pogácsát, pálinkát és bort kóstolhattak, miközben beszélgetve vagy énekelve kísérték figyelemmel a hatalmas máglya leégését.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani minden kedves közreműködőnek és résztvevőknek. Mindenkinek köszönjük a főzést és sütést, a felajánlott süteményeket, gyümölcsöket és innivalókat, valamint a kölcsönadott eszközöket. Köszönjük a Sárospataki Rendelőintézet munkatársainak a szűrővizsgálatokat, az Erdőhorváti Lovasiskolának a lovagoltatást, a Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Körnek az íjászat és légpuska lövészet levezetését, Kovács Lászlónak és Kovácsné Géczi Juliannának a kézműves foglalkozás, a Túl a Tiszán Néptánckörnek pedig a táncház megtartását. Köszönjük továbbá a Rock Dealer együttes tagjainak a remek hangulatú koncertet. Nagy örömünkre szolgál, hogy idén is ilyen sokan ellátogattak hozzánk, s reméljük, hogy jövőre ismét találkozhatunk.

 

HOLDVIOLA koncert Feltöltve: 2018. 10. 09.

 

 

Augusztus 19-én első ízben került megrendezésre nagyobb szabású koncert településünkön. A tavaly átadott szabadtéri színpad, illetve az előtte elhelyezkedő - s már korábban kialakított - rendezvénytér adta lehetőségeket kihasználva a miskolci Holdviola együttest hívtuk el Háromhutára. A koncerttel egyrészt méltó módon szerettük volna zárni nyári rendezvényeink sorát, másrészt pedig így kívántunk megemlékezni az államalapítás ünnepéről. Nem volt titkolt célunk természetesen az sem, hogy a helyszínt, mint koncerthelyszínt próbáljuk ki, és meggyőződjünk arról, hogy egy ilyen Háromhután megrendezett koncert milyen érdeklődést vált ki akár a helyben, akár a környéken vagy az ország különböző szegleteiben élő emberek körében. Az önkormányzat és a Háromhutáért Alapítvány ezért is döntött úgy, hogy ingyenessé teszi a koncertet, ugyanakkor becsületkassza által lehetőséget biztosít arra, hogy a látogatók támogassák az alapítványt. Az este hét órakor kezdődő koncertre végül - várakozásainkon felül - közel 300-an látogattak el, a Holdviola együttes pedig mindent megtett azért, hogy egy fantasztikus hangulatú koncerttel „búcsúztassa” a háromhutai nyarat. A 2006-ban, megyeszékhelyünkön alakult zenekar jól ismert dalaival, illetve népdal-feldolgozásaival lopta be magát a közönség szívébe, és természetesen nem maradhatott el a közös éneklés sem. Az együttes zenészei Szent István királyunk emléke előtt egy gyönyörű szép dallal tisztelegtek, visszatapsolásuk után pedig színpadra szólították a lelkes közönség legifjabb tagjait, akikkel együtt énekelték el az „Erdő, erdő” című dalt. A másfél órás koncert ezt követően a Himnusz közös eléneklésével ért véget.

Háromhuta Község Önkormányzata és a Háromhutáért Alapítvány ezúton is köszönetét szeretné kifejezni a Holdviola együttesnek ezért a különleges koncertért, a lelkes közönségnek pedig a részvételért. Köszönjük továbbá mindazok támogatását, akik becsületkasszába történő befizetésükkel hozzájárultak a Háromhutáért Alapítvány munkájához. Köszönjük a Háromhutai Polgárőr egyesület tagjainak, az önkormányzat dolgozóinak és az önkéntes segítőknek a munkáját, Stefán Jánosnak és csapatának pedig a hangosítást. Köszönjük mindenkinek aki valamilyen módon hozzájárult az este sikeres megrendezéséhez!
 

Pálos lelkigyakorlat Feltöltve: 2018. 10. 09.

 


Augusztus 17. és 19. között a helyi római katolikus egyház szervezésében immár második alkalommal tartottak Pálos lelkigyakorlatot Háromhután. A lelkigyakorlatot idén P. Puskás Antal pálos atya, a Gellérthegyi Sziklakolostor szerzetese vezette. A háromnapos program során a résztvevők ellátogattak az óhutai Pálos-kolostorromhoz is, ahol énekes vesperást tartottak.

 

Pálos kaláka Feltöltve: 2018. 10. 09.

 

 

Augusztus 10. és 12. között ismét ,,Pálos kalákától" volt hangos az óhutai Barátok-dűlő. Tatay László szervező beszámolója:

 

A nagy hőség ellenére újra összegyűlt lelkes csapatunk, folytatni az óhutai Pálos kolostor romfalainak feltárását. Rostás László építész vezetésével és Dr. Szörényi Gábor útmutatásával pénteken tizennyolcan, szombaton pedig harmincheten dolgoztunk, jó sok követ és földet megmozgatva. Újabb falszakaszok kerültek elő a föld alól, sok új barátság szövődött, és alaposan elfáradva, de a hely szépségétől feltöltődve vidáman indulhattunk haza. Köszönjük mindenkinek az önzetlen segítséget. A vámospércsi Reformátusok közösségének, barátainknak Miskolcról, Budapestről, Szentesről, Sárospatakról, Tolcsváról, és a kedves családnak akik az USA-ból jöttek. Köszönjük az asszonyoknak és lányoknak a finom ebédeket.

 

XV. Mozdulj az egészségedért futóverseny Feltöltve: 2018. 08. 11.

 

Augusztus 4-én, szombaton, a Háromhutáért Alapítvány XV. alkalommal rendezte meg a Mozdulj az egészségedért futóversenyt. Nevezésével idén 142 résztvevő támogatta az alapítványt, a rajtvonalhoz pedig 101 futó sorakozott fel, hogy a rendkívüli melegben leküzdje a 4,7 vagy 9,4 kilométeres távot. A 10 óra 8 perckor elindított versenyen végül mindenki célba ért, és a rövidebb távot 17 perc 28 másodperc, a hosszabb távot pedig 34 perc 43 másodperc alatt teljesítette az első befutó. A versenyzők hűtéséről a verseny során három párakapu és két frissítőpont gondoskodott, a célba érkezést követően pedig mindenkit hideg víz és üdítő, valamint fagylalt várt. Az eredmények kiértékelése alatt szűrővizsgálaton vehettek részt az érdeklődők, az eredményhirdetést követően pedig tombolasorsolásra került sor. Idén újdonság volt, hogy a nevezéskor kapott pólókra Háromhuta címere helyett a Háromhutáért Alapítvány tavaly bemutatott logója került. Reméljük, hogy mindenki jól érezte magát, és jövőre is ellátogat a futóversenyre. Ezúton is köszönjük mindenkinek a részvételt, a támogatást és a segítséget. A rendezvényt idén is a Háromhutai Polgárőr Egyesület biztosította, az egyesület tagjainak munkáját szintén szeretnénk megköszönni.

Számok és eredmények (katt.)

25. Anna - napi rendezvény Feltöltve: 2018. 08. 11.

 

Július 28-án huszonötödik alkalommal tartottuk meg hagyományos Anna - napi rendezvényünket.  A Szent Anna - napi búcsúhoz kötődő falunapra idén is sokan látogattak el, hiszen a színpad előtti tér, illetve annak környéke csaknem teljesen megtelt falubeliekkel, üdülőtulajdonosokkal és az ország különböző szegleteiből érkezett vendégekkel.

Az este hat órakor kezdődő műsor előtt Verbovszki Károly polgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében megemlékezett arról, hogy településünk idén ünnepli alapításának 320. évfordulóját, majd az Anna-napi rendezvény történetéről és annak összetartó erejéről osztotta meg gondolatait. Polgármester úr beszélt a rendezvény helyszíne körül zajló építkezésekről is, majd megköszönte mindazok munkáját és támogatását, akik nélkül az este nem valósulhatott volna meg. Beszéde után nem sokkal a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia érkezett a színpad elé, hogy jelmezes és tréfás műsorával szórakoztassa a közönséget. A gólyalábasok természetesen gyerekeket is bevontak műsorukba, így körükben különösen is nagy népszerűséget szereztek. A kompánia már éppen elköszönt a közönségtől, mikor villámlások és mennydörgések kíséretében sötét felhők kezdtek gyülekezni a rendezvény fölött. Az időjárás azonban ekkor még csak ijesztgette az összegyűlteket, így Szomszéd Ildikó operett énekes és zenész barátai a közönség tapsa kíséretében léphettek színpadra. Szomszéd Ildikót sokan falubeliként, vagy régi barátként köszöntötték, hiszen családja hutai származása lévén évekkel ezelőtt sok időt töltött a településen. Tőle, lányától Hannától,  valamint Kondor Gábortól és Dömösdi Bálinttól a Dankó cigányzenekar kíséretében operett slágereket és jól ismert magyar nótákat hallhatott a nagyérdemű. Az előadás alatt eleredt ugyan az eső, de ez a jelenlévőket - akik nagy része esernyők alatt, vagy a vacsorasátorban talált fedezéket - nem tántorította el a további szórakozástól. Az eső szerencsére csak átmeneti volt, így Dr. Granville Pillar este nyolc óra után kezdődő fellépésére mindenki visszatérhetett a színpad elé, hogy egy jót bulizzon az elmúlt évtizedek olyan jól ismert dalaira, mint például a Stand By Me, a Pretty Woman, vagy az I'm a Believer. Granville, aki már nem volt ismeretlen a hutai közönség előtt, és akire sokan már szintén falubeliként tekintenek idén is remek hangulatot teremtett az este hátralévő részéhez, ami a 4-Dance Club Tánc és Musicalstúdió táncműsorával, majd Rácz Gergő fellépésével folytatódott. A miskolci stúdió táncosait szintén nagy tapssal jutalmazták a színpad előtt, Rácz Gergő pedig ismert dalaival és közvetlen stílusával nyerte el a közönség, s különösen a színpad előtt álló fiatalok tetszését. Az idei rendezvény műsora végül a gólyalábas társulat tűzzsonglőrinek előadásával zárult, majd a lángok eloltása és a világítás lekapcsolása után, tizenegy óra előtt nem sokkal sor került a tűzijátékra is, ami az évről-évre bevezetett újításoknak és a hegyek adta különleges hanghatásoknak köszönhetően továbbra is töretlen népszerűségnek örvend. Az este ezzel természetesen nem ért véget, hiszen ezt követően Keczeli-Kőváry Ágnes és Berta Zoltán "húzta" a talp alá valót a hajnal három óráig tartó utcabálban.

Örülünk, illetve büszkék vagyunk arra, hogy immár 25. alkalommal kerülhetett sor erre a rendezvényre, és reméljük, hogy mindenki jól érezte magát nálunk. Az önkormányzat ezúton is szeretné köszönetét kifejezni mindazoknak, akik valamilyen módon közreműködtek a rendezvény sikeres lebonyolításában. Köszönetét fejezi ki a fellépőknek, előadóknak és a megjelent közönségnek. Köszöni Baráth Zoltán szakácsnak és segítőinek a főzést, az önkormányzat dolgozóinak és a diákmunkásoknak az előkészületek és a rendezvény alatt végzett munkát, a Háromhutai Polgárőr Egyesület tagjainak és a biztonsági szolgálatnak a rendezvény biztosítását, valamint Stefán Jánosnak és a csapatának a hangosítást. Köszönetét fejezi ki továbbá azon személyeknek, akik felajánlásukkal, anyagi támogatásukkal segítették a rendezvény létrejöttét. Köszönjük!

Parkoló épül Középhután és Újhután Feltöltve: 2018. 07. 05.

 

 

Az önkormányzat az értékteremtő közmunkaprogram keretein belül két nagyobb méretű parkolót alakít ki, illetve újít fel a településen, pontosabban Középhuta és Újhuta településrészeken. A középhutai ravatalozó előtt található nagyméretű parkoló felújítása június közepén kezdődött el, s várhatóan július folyamán befejeződik. A térkő burkolattal és vízelvezetővel ellátott parkoló a munkák befejezése után legalább 10-15 autó biztonságos parkolását teszi majd lehetővé, és megoldja az út szélén folyó csapadékvíz elvezetését is. Az újhutai (panzió bal oldalán található) parkoló felújításához a középhutai befejezését követően lát hozzá az önkormányzat.

 

Turisztikai Információs Központ és
Erdei Iskola épül Óhután (4.)
Feltöltve: 2018. 07. 05.

 

 

 

Jól haladtak az Erdei Iskola építési munkálatai az elmúlt hónapokban. Bár az eredetileg idén nyárra tervezett átadás az eredeti épület - nem várt - elbontása, majd a szélsőséges téli és tavaszi időjárás miatt már nem valósulhat meg, jelen állás szerint az építkezés szeptember vége körül befejeződhet. Idén a tetőszerkezet befejezésével vett új lendületet a munka, s bár a március végi havazás ismét hátráltató tényező volt, április közepére az utolsó cserép is felkerült a meglehetősen bonyolult tetőre. Közben természetesen belül is folytatódott a munka, elkezdődött az aljzatbetonozás és a válaszfalak építése. Június elején az építők már a vízvezeték- és fűtésrendszer kialakításán dolgoztak, a hónap végén, illetve július elején pedig megkezdődött a falak vakolása és az épület külső szigetelése. Az önkormányzat dolgozói ezzel egy időben hozzáláttak az épület körüli terület takarításához és rendezéséhez is, jelenleg az építkezéshez már nem szükséges anyagok elszállítása, illetve az épület jobb oldalán végigfutó vízelvezető árok, valamint kerítésalap kiépítése zajlik. A tervek szerint a következő hetekben elkészül a külső szigetelés és a homlokzat, majd az építők hozzálátnak a belső terek szerkezeti befejezéséhez, a villanyszereléshez és a nyílászárók beépítéséhez. A padló- és falburkolatok kialakítása, a festés, és a különböző szerelvények felszerelése várhatóan szeptember elején fejeződhet be, az önkormányzat ezt követően láthat hozzá az épület berendezéséhez és beüzemeléséhez.


Az Erdei Iskolához tartozó Turisztikai Információs Központ kialakítása szintén jó ütemben halad, s ez az épület - a fatárolót és néhány kisebb elemet leszámítva - július végére a tervek szerint elkészül. Az építők február végén befejezték a padlóburkolatok lerakását, április elején pedig már a belső helyiségek nagy része, valamint a külső szigetelés is elkészült. Ezt követően sor került a külső falak vakolására, valamint az épület homlokzatainak kialakítására. A díszes homlokzatok végül június végére készültek el, s az utcafronti homlokzat szoborfülkéjébe - a középhutai bolthoz hasonlóan - bekerült egy Mária szobor is. Közben elkészült a díszes tornác, így az épület külső kialakítása befejeződött, s az önkormányzat dolgozóinak köszönhetően már virágok is díszítik azt. Az épület mögé tervezett fatároló felépítésére, a szintén itt található pince felújítására, a parkoló térkövezésére, és az épület teljes beüzemelésére várhatóan még a nyáron sor kerül. Elkészülte után a Turisztikai Információs Központ - az Erdei Iskola funkcióit kiegészítve - tanteremmel és társalgóval, kerékpárkölcsönzővel, büfével és ajándékbolttal, illetve nyilvános mosdókkal várja majd az iskola vendégeit, valamint a betérő turistákat.


Háromhuta Község Önkormányzata mindenkit szeretne arról tájékoztatni, hogy - részben az egyes településeken történt visszaélések miatt - az építkezéseket rendkívül szigorúan ellenőrzik, és a szakemberek gyakorta látogatnak el a településre. Az ellenőrzések során eddig mindent rendben találtak, sőt elismerően nyilatkoztak a közmunkaprogram keretében elért eredményekről. Fent említett okok miatt ugyan a projekt befejezési határidejének kitolását kérvényezni kellett, de ez gyakran előfordul ilyen volumenű beruházások esetében. Az önkormányzat a jövőben is igyekszik odafigyelni arra, hogy minden rendben történjen, és az épületek mihamarabb, a megfelelő minőségben elkészüljenek.
 

Útépítés, útjavítás Feltöltve: 2018. 06. 30.

 

Április végén a közútkezelő útjavítási munkálatokat végzett településünkön, melyek során a legkritikusabb állapotban lévő Üveggyár és Középhuta között húzódó útszakaszon több helyen teljes szélességben új burkolatot alakítottak ki. Emellett Újhutáig javították a kátyúkat, ahol június elején a kastély előtti útszakasz rendbetételét és kijavítását is elvégezték. A Regéc felöli, valamint az Óhuta és Üveggyár közötti útszakasz javítása még várat magára, de várhatóan az itt található úthibák és kátyúk javítása is megtörténik a közeljövőben. További jó hír, hogy jelenleg is zajlik a Tolcsva - Erdőhorváti útszakasz teljes körű felújítása, mely várhatóan július végén - augusztus elején fejeződik be. A felújítást követően Tolcsva 37-es főút felöli végétől Erdőhorváti Háromhuta felöli végéig már új úton közlekedhetnek a településünkre látogatók. Az útfelújításhoz kapcsolódóan Erdőhorvátiban két közúti híd teljes felújítására is sor kerül, így a településen egy ideig csak kerülő útirányon, mellékutakon keresztül lehetett áthaladni. Háromhuta Község Önkormányzata a jövőben is igyekszik majd kieszközölni a településre vezető utak folyamatos javítását és karbantartását, de bízik abban, hogy mihamarabb sor kerülhet ezen útszakaszok teljes felújítására is.
 

Vegyesbolt és kávézó Feltöltve: 2018. 06. 15.

 

 

A háromhutai Vegyesbolt és kávézó május 1-től meghosszabbított nyitva tartással és bővebb árukészlettel várja kedves vendégeit. Az alapvető élelmiszerek és italok mellett kávé, jégkrém és ajándéktárgyak kaphatóak, valamint ingyenes internetelérés és nyilvános mosdó biztosított.
 

Nyári nyitva-tartás:


Hétfő: 6.00 - 18.00
Kedd: 7.30 - 18.00
Szerda: 6.00 - 18.00
Csütörtök: 7.30 - 18.00
Péntek: 6.00 - 18.00
Szombat: 7.30 - 18.00
Vasárnap: Zárva


Figyelem! A boltban hentesáru és zöldségárú jelenleg nem kapható, így ezeket érdemes érkezés előtt beszerezni. Pékárú (kenyér, zsemle, kifli) hétfő, szerda és péntek reggel érkezik a boltba. Nagyobb pékáru igényt érdemes előre jelezni.


A boltban a következő ajándéktárgyak kaphatóak:
- Háromhuta címerével ellátott pólók
- Háromhuta címerével és az alapítvány logójával ellátott bögrék
- Kerek-kő panoráma hűtő mágnesek
- Háromhuta címerével és az alapítvány logójával ellátott pohár alátétek
- Óhutát ábrázoló faszelet hűtő mágnesek
- Középhutát ábrázoló kerámia hűtő mágnesek
- A templomot és az újhutai haranglábat ábrázoló faszelet kulcstartók
- Címerrel és webes elérhetőségekkel ellátott tollak

 

Szemetelés Feltöltve: 2018. 06. 15.

 

 

Háromhuta Község Önkormányzata és a település lakosai szomorúan tapasztalják, hogy egyre több a szemét községünkben. A Háromhutai Polgárőr Egyesület tagjai egy délutáni járőrözésük során több, mint másfél zsák szemetet szedtek össze az ÚT MENTÉN Óhuta és Újhuta között. A szemét jelentős része az Üveggyár és Középhuta közötti útszakasz mellől, illetve Újhuta elejéről került összegyűjtésre. Többnyire különböző energiaitalos, üdítős, és sörös fémdobozok, valamint műanyag palackok, csokis papírok és nejlonzacskók hevertek az út mentén. Szomorú és teljeséggel elfogadhatatlan, hogy az ország egyik legszebb vidékén, a Zemplén-hegység szívében és a Zempléni Tájvédelmi Körzetben ennyi szemetet lehet összeszedni néhány kilométer megtétele alatt. Érthetetlen, hogy valaki mért dobja el azt az üres energiaitalos dobozt vagy műanyag palackot, amit teli még képes magával vinni. A település egész területén, legalább egy kilométerenként van fából készült szemetes, vagy szemétgyűjtő sziget, így a menet közben elfogyasztott termékek csomagolása könnyű szerrel kidobható lenne a megfelelő helyen. Háromhuta Község Önkormányzata az elkövetők személyétől függetlenül határozottan elítéli a szemetelést, legyen szó falubeliről, üdülőtulajdonosról, erdei munkásról vagy bakancsos turistáról. Sajnos a patak egyes szakaszain is egyre több a szemét, ami szintén elfogadhatatlan. Arra kérünk tehát mindenkit, hogy óvja környezetét és ne szemeteljen, ha pedig szemetet lát vegye fel és dobja ki a legközelebbi szemétgyűjtőbe. Az önkormányzat dolgozói a település területén rendszeresen szedik a szemetet, de az összes begyűjtésére nem képesek, így már az is nagy segítség ha mindenki kidob egy-egy üdítős dobozt, vagy nejlonzacskót. Becsüljük meg, hogy egy ilyen csodálatos környezetben élhetünk és óvjuk együtt környezetünket, hogy azt a következő generációk is élvezhessék!

 

Pálos Majális - Önkéntes munka a kolostorromnál Feltöltve: 2018. 06. 15.

 

 

 

2018. április 30-án második alkalommal került megrendezésre a Pálos Majális. Idén körülbelül harmincan vettek részt az eseményen, mely során a feltételezett pince falainak felkutatására és megtisztítására került sor. Ehhez a munkához nem volt szükség régész szakértő jelenlétére, de azt természetesen idén is az illetékes múzeum jóváhagyással, és Rostás László főépítész vezetésével végezték el az önkéntesek, akiket a jól végzett munka után helyben főtt babgulyás várt. Az ebéd után sem hagyott alább a lelkesedés, s a munka egy rövid ideig még délután is folytatódott. A nap folyamán ideiglenesen kihelyezésre került a kolostorrom történetét és az elmúlt években végzett feltárását bemutató információs tábla, mely a közeljövőben véglegesen is a helyére kerül majd. A szervezők ezúton is szeretnék mindenkinek megköszönni a részvételt, az önkéntes munkát, a főzést, a felajánlott süteményeket, innivalókat és egyéb segítséget. Reméljük, hogy hamarosan folytatódhat a kolostorrom régészeti feltárása, aminél szintén számítunk az önkéntesek segítségére.

 

Tavaszi fotóválogatás Feltöltve: 2018. 06. 15.

 

 

Tavaszi fotóválogatás: márciusi tél, Húsvéti ünnepek, Pálos majális, május végi faluképek

 

Befejeződött az újhutai harangláb felújítása Feltöltve: 2018. 04. 14.

 

 

Az imádkozást és csendes pihenést szolgáló padok kihelyezésével április közepén végéhez ért az újhutai harangláb felújítása és környezetének átépítése. Az értékteremtő közmunkaprogram keretin belül tavaly év végén elkezdődött felújítás során az önkormányzat a következő munkákat végezte el: harangláb falainak újravakolása és festése, a fa- és tetőszerkezet állagmegóvása, harang függesztő rendszerének rendbetétele, régi világháborús emlékmű elbontása és új építése a harangláb másik oldalán, régi kerítés felújítása és egy részének elbontása, feszület teljes körű felújítása, új kőkorlát építése, térkövezés, pihenőpadok és ismertető tábla kihelyezése, területrendezés. Reméljük, hogy az 1822-ben állított feszület, valamint az 1830-as évek elején épített harangláb ezt követően még hosszú évtizedekig határozza majd meg Újhuta látképét, és válik a falubeliek, valamint az ide látogató vendégek örömére.

 

Országgyűlési választások Feltöltve: 2018. 04. 08.

 

Rendben lezajlott a 2018-as Országgyűlési Választás településünkön. A 05. számú választókerületben a legmagasabb részvételi arányt produkálva 92 választópolgár adta le szavazatát az óhutai művelődési házban.

 

Eredmények (katt.)

 

Rákóczi Emléknap Feltöltve: 2018. 04. 03.

 

 

Galéria: II. Rákóczi Ferenc fejedelem mellszobra

 

 

Galéria: Rákóczi Emléknap

 

 

 

Összefoglaló videó a IV. Rákóczi Emléknapról.

 

2018. március 24-én Háromhuta és Regéc Község Önkormányzata, valamint az Ősforrás Hagyományőrző, Turista és Sportegyesület (A továbbiakban Ősforrás Egyesület.) negyedik alkalommal rendezte meg a Rákóczi Emléknapot Háromhután és Regécen.
A II. Rákóczi Ferenc fejedelem születésének 342. évfordulója alkalmából rendezett emléknap a tavalyi évhez hasonlóan Újhután vette kezdetét. A gyalogos résztvevők egy része innen indult útnak, majd Középhután csatlakozott a már ott várakozó ünneplőkhöz. A Szent Anna Római Katolikus templom előtt Tatay László, az Ősforrás Egyesület elnöke intézett rövid beszédet az összegyűltekhez, akik ezt követően kibontották zászlaikat és együtt folytatták útjukat az óhutai Rákóczi Emlékparkba. A körülbelül harminc főből álló gyalogos csoport nemzeti, székely és Rákóczi lobogókkal, illetve Háromhuta és környékbeli települések zászlóival érkezett meg az emlékparkba, ahol az ünnepség ágyúlövéssel, majd a Rákóczi zászló felvonásával és a Himnusz eléneklésével kezdődött el. Balogh Ádám nótája után - melyet a Háromhutai Asszonykórus előadásában hallgathattunk meg - Verbovszki Károly polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.
Polgármester úr beszédében emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy a nagyságos fejedelem születésének 342. évfordulója mellett, idén egy másik jeles alkalomra, településünk alapításának 320. évfordulójára is emlékezünk. Mint elmondta, II. Rákóczi Fejedelem 1698. február 28-án alapította meg az első üveghutát a mai Óhuta helyén, s a közel 220 éven át zajló üveggyártásnak köszönhetően jött létre később Újhuta és Középhuta is. A faipar térnyerése miatt azonban az üveggyártás 1916-ban megszűnt, s a hajdan százaknak munkát adó, és az egész ország számára termelő üveggyáraknak mára már nyoma sem maradt. Háromhuta Község Önkormányzatának, a Háromhutáért Alapítványnak és az Ősforrás Egyesületnek is elkötelezett célja, hogy emléket állítson annak az iparnak, mely egykor meghatározó jelentőséggel bírt a település életében. Egyrészt ezért, másrészt pedig a nagyságos fejedelem emlékének ápolása végett hozták létre 2015-ben a Rákóczi Emlékparkot, és szervezték meg Regéc Község Önkormányzatával közösen az első Rákóczi Emléknapot. Polgármester úr fontosnak tartotta megjegyezni, hogy múltunk nélkül nincs jelenünk, és nem lehet jövőnk sem, ezért együtt kell feltárnunk, őriznünk és továbbadnunk II. Rákóczi Ferenc örökségét. Többek között azt, hogy az ország egyik legszebb vidékén alapította meg szülőfalunkat. Véleménye szerint ezt az adottságot kihasználva összefogással együtt építhetjük a település jövőjét, biztosítva ezáltal megmaradását.
Polgármester úr beszéde után, Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. Képviselő úr felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy Abaúj és Zemplén lakossága mindig is megkülönböztetett tisztelettel fordult II. Rákóczi Ferenc felé, hiszen a fejedelem és a Rákóczi család meghatározó szerepet töltött be térségünkben. Zemplénben, a szabadság földjén mindig is nagyon élesen látták az emberek, hogy mikor kell fegyvert ragadni és felkelni a külhatalmak elnyomása ellen. Rákócziban egy olyan vezetőt nyertek maguknak a magyarok, a ruszinok és a szlovákok, aki az elérhető legszélesebb elméleti és gyakorlati tudással felvértezve, de mégis egy kiváltságos rend tagjaként állt az osztrák császár által elnyomott nép élére. Képviselő úr beszédében kiemelte, hogy ma, mikor a település fennállásának évfordulójáról is megemlékezünk, fontos, hogy ne csak a mának, hanem a következő generációknak, a gyermekeinknek és unokáinknak is éljünk. Úgy rendezzük sorsunkat és mindennapjainkat, hogy ne csak feléljük azt, hanem legyen mit továbbadnunk, ahogyan azt itt a hutákban is tették eleink generációról generációra. Képviselő úr szavai szerint II. Rákóczi Ferenc szobra emlékezteti majd az itt élőket és az ide látogató vendégeket is a magyarság folytonos szabadságvágyára és a haza ügye iránti elköteleződésre.
Az ünnepi beszédeket követően kulturális műsorra került sor, melynek elején a sárospataki Bodrog Néptáncegyüttes előadásában toborzó és udvari táncot tekinthettek meg az egybegyűltek. Őket Kelemen Csaba színművész követte, aki a tavalyi évhez hasonlóan dalokból és versekből álló előadásával emlékezett meg a fejedelemről. A kulturális műsort Kováts Marcell tárogatóművész és párja, Balogh Erzsébet zárta, akiket már szintén visszatérő vendégként köszönthettünk. Az előadások után került sor II. Rákóczi Ferenc mellszobrának felavatására, amelyet Verbovszki Károly polgármester és Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő leplezett le, majd Szikora Benedek görög katolikus parókus áldott meg. A fejedelem mellszobrát Ekker Róbert szobrászművész, a szobor talapzatát pedig Török József kőfaragó mester készítette. Az alapot Háromhuta község önkormányzatának dolgozói építették meg. A szobor felavatását követően Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Verbovszki Károly polgármester, Tatay László elnök, és Bakos Ferenc polgármester koszorút helyezett el a fejedelem emlékére. Az óhutai ünnepség végén - a Háromhutai Asszonykórus vezetésével - a résztvevők együtt énekelték el Boldogasszony Anyánk című nemzeti imádságunkat, majd elindultak az emléknap következő helyszínére, Regéc várába.
Az elmúlt hetek szélsőséges időjárása miatt a várba való feljutás kalandosra sikeredett, de köszönhetően a regéci önkormányzat fáradozásainak végül minden autó és résztvevő feljutott. Regéc várában szintén a Himnusz eléneklésével vette kezdetét az ünnepség, majd Bakos Ferenc polgármester köszöntötte a megjelenteket.
Beszédében megemlékezett Háromhuta és Regéc évszázados kapcsolatáról, melynek alapjait maga II. Rákóczi Ferenc rakta le. A fejedelem életútját felidézve emlékeztette az egybegyűlteket arra, hogy II. Rákóczi Ferenc gyermekéveinek egy részét Regécen töltötte, ezért emléke - jelentős történelmi szerepe mellett - a regéciek számára különösen is kedves. Mint elmondta, Regéc Község Önkormányzata 1999-ben önerőből kezdett hozzá a vár feltárásához, és azóta is elkötelezetten teszi a dolgát a megmentése, illetve fejlesztése érdekében. Utóbbi az öreg torony 2016-os helyreállítása után most újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen ebben az évben elkezdődhet a palotaszárny helyreállítása is. Polgármester úr gondolatait azzal zárta, hogy ma már remélhetőleg nem kell fegyvert ragadnunk, de a magyarságunk és nemzetünk óvása továbbra is mindennapi feladatunk. Ehhez a feladathoz adjon méltóságot, erőt és elkötelezettséget a nagyságos fejedelem emléke minden igaz magyar számára.
Bakos Ferenc polgármester úr ünnepi beszéde után, ismét Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő úr szólt az egybegyűltekhez. Képviselő úr a Rákóczi szabadságharc történéseit felidézve méltatta II. Rákóczi Ferenc hazaszeretetét és erényeit. Mint elmondta, Regéc gyönyörű várába az emlékezés, a tisztelgés, és a tenni akarás hozta össze az emléknap résztvevőit, akiknek hazafiú kötelességük emlékezni és tisztelegni a szabadságharcot vezető, majd az eszméi mellett az emigrációban is végsőkig kitartó nagyságos fejedelemre. Ennek egyik formája Regéc várának megmentése. Képviselő úr beszédében megköszönte Kormos István korábbi és Bakos Ferenc jelenlegi polgármestereknek, illetve Regéc község lakosainak a kitartó és sokéves munkát, majd megerősítette, hogy a helyreállítás több, mint félmilliárd forintból tovább folytatódhat. Ezáltal nemcsak egy romos épületet mentünk meg, hanem egy olyan történelmi örökséget hozunk rendbe, amely minden magyar számára a szabadság szimbóluma lehet. Gondolatait végül azzal zárta, hogy a nagyságos fejedelem emlékeztessen minket arra, hogy a szabadságot képviselni nem szégyen, hanem felemelő érzés.
Az ünnepi beszédek sorát Dr. Simon Zoltán régész, történész - vár feltárásának vezető régésze - zárta. Beszédében elmondta, hogy bár a fejedelem csak életének kis részét töltötte a regéci várban, ezen néhány esztendő alatt volt a legfogékonyabb az új ismeretek elsajátítására. Ezért is emlékezhetünk joggal Regéc várában a fejedelemre. Nem mindig volt azonban ez így, hiszen hosszú évszázadokig a természet volt itt az úr, s lassan, de biztosan a romok szinte teljesen elpusztultak. 1999-ben viszont történt valami, amihez annak idején még maga a fejedelem sem volt elég bátor. A szabadságharc kitörésekor ugyanis II. Rákóczi Ferenc fejében megfordult, hogy helyreállítja az akkor már romos várat, de erről végül lemondott. Regéc község 1999-ben úgy fogott hozzá a vár feltárásához, hogy addig az senkit sem érdekelt az országból. A vár vezető régésze szerint azonban olyan csoda történt, amiben még maga sem hitt. Mint elmondta, húsz éve folyik itt a munka, mely az utóbbi években szerencsére új lendületet kapott, így egyre több részt sikerül feltárni és látogathatóvá tenni. Végezetül hozzátette, reméli, hogy ez a lelkesedés nem hagy majd alább addig, amíg a munkát be nem fejezik. Dr. Simon Zoltán régész, történész szerint megérdemelne már egy kis víg esztendőt Regéc község is, hiszen megszenvedte már a múltat és jövendőt.
Az elhangzott beszédeket követően a várban is kulturális műsorra került sor, melyben az óhutaihoz hasonlóan a Háromhutai Asszonykórus, a Bodrog Néptáncegyüttes, Kelemen Csaba színművész és Kováts Marcell tárogatóművész, valamint Balogh Erzsébet működött közre. Kelemen Csaba színművész idén is az 1703. június 16-án, II. Rákóczi Ferenc által elmondott zászlóbontó beszéd előadásával idézte meg a fejedelem alakját, Kováts Marcell pedig a kor egy másik népszerű hangszerét, a tekerőlantot szólaltatta meg. A kulturális műsor után Bakos Ferenc polgármester, Verbovszki Károly polgármester, Tatay László elnök, és Kormos István, Regéc korábbi polgármestere koszorúzta meg a vár falán, a fejedelem emlékére elhelyezett emléktáblát. A megemlékezést Regéc várában is a Boldogasszony Anyánk közös eléneklése zárta, majd a részvevőket Regécen, a vár látogatóközpontjában vendégelték meg a szervezők.
Az idei emléknapon több, mint százan vettek részt, s a helyi, illetve környékbeli lakosok mellett szép számmal érkeztek ünneplők az ország különböző szegleteiből, valamint a Székelyföldről is. Reméljük, hogy mindenki jól érezte magát, és a fejedelem emlékéhez méltónak találta a rendezvényt, illetve a felavatott mellszobrot. Jövőre ismét találkozunk, s akkor már ötödik alkalommal ünnepelhetjük együtt II. Rákóczi Ferenc születésnapját.

Köszönetnyilvánítás

A szervezők ezúton is köszönetüket szeretnék kifejezni mindazoknak, akik munkájukkal, előadásukkal vagy részvételükkel hozzájárultak az emléknap sikeres lebonyolításához. Külön köszönjük a Háromhutai Polgárőr Egyesületnek a rendezvény biztosítását, Baráth Zoltánnak és segítőinek pedig a finom ebédet.
Háromhuta Község Önkormányzata köszönetét fejezi ki továbbá mindazoknak, akik részt vettek II. Rákóczi Ferenc mellszobrának elkészítésében és felállításában, illetve a Rákóczi Emlékpark ünnepségre történő előkészítésében, rendberakásában. A mellszobor elkészítését köszönjük Ekker Róbert szobrászművésznek, a talapzat elkészítését pedig Török József kőfaragó mesternek. A szobor elkészítésében való közreműködést köszönjük Tatay Lászlónak és Buczkó Józsefnek. Köszönjük az önkormányzati dolgozók munkáját, akik megépítették a szobor alapját, és a szélsőséges időjárási viszonyok ellenére rendbe hozták, illetve előkészítették az emlékparkot az ünnepségre.

A Rákóczi Emléknap során közreműködött:

Kelemen Csaba, az egri Gárdonyi Géza színház művésze,
Kováts Marcell tárogatóművész,
Balogh Erzsébet,
Bodrog Néptáncegyüttes,
Háromhutai Asszonykórus,
Háromhutai Polgárőr Egyesület,
Szikora Benedek görög katolikus parókus,
Mezősi László hagyományőrző,
Vámosújfalu Község Önkormányzata,
...és még sokan mások.
 

Világháborús megemlékezés Feltöltve: 2018. 02. 23.

 

 

Idén február 11-én, a vasárnapi szentmisét követően emlékeztünk meg a II. Világháborúban harcolt és elesett falubeli katonákról. A szentmise végén Verbovszki Dániel elevenítette fel a 2. magyar hadsereg katonáinak helytállását, valamint a falubeli honvédek küzdelmeit. Beszédében kitért arra, hogy mindig emlékeznünk kell azokra, akik a legdrágábbat, az életüket áldozták fel a haza védelme érdekében. Mint elmondta, Háromhuta jó úton jár ebben, hiszen a lakosság évről évre összegyűl, hogy együtt emlékezzen meg a háborúban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba jutott falubeliekről. A méltó megemlékezés érdekében újult meg a középhutai és újhutai emlékmű is, idén pedig az óhutai felújítására kerülhet sor. Az ünnepi beszédet követően a megemlékezés a templomkertben folytatódott, ahol Verbovszki Károly polgármester koszorúzta meg az emlékművet. Az ezt követő egyházi ima után a Háromhutai Asszonykórus előadásában hallgathattuk meg a Fogolyének című dalt, majd a résztvevők mécseseket és virágokat helyeztek el az emlékműnél. A középhutai megemlékezés végét díszlövés jelezte, amelyet hét hagyományőrző katona, korabeli puskákkal adott le. Ezt követően Újhután, majd Óhután folytatódott a megemlékezés. Az emlékműveknél Golenya József alpolgármester és Sándor István képviselő egy-egy koszorút helyezett el, az egybegyűltek pedig az asszonykórus énekének kíséretében gyújtottak mécseseket az elesettek emlékére. Az előző évekhez hasonlóan a megemlékezés a középhutai temetőben, Keresztes Ferenc honvéd sírjának megkoszorúzásával ért véget. A hagyományőrző katonák Óhután, Újhután és a középhutai temetőben is egy-egy díszlövés leadásával tisztelegtek az elesett hősök előtt. A hegyek között leadott lövések hangja kilométerekre vitte az üzenetet, mely szerint Háromhután nem feledik a múltat és az ősöket.

 
Háromhuta Község Önkormányzata ezúton is köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki jelenlétével megtisztelte a rendezvényt. Külön köszönetét fejezi ki a Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör hagyományőrző csapatának, a Magyar Királyi 10. Honvéd Határvadász Hagyományőrző Zászlóaljnak, és a MATASZ hagyományőrző tagozatának, a M. Kir. 106. önálló Honvéd tüzérütegnek. Előbbi csapat tagjait már sokadszor köszönthettük településünkön, utóbbi csapat tagjait pedig reméljük, hogy még a jövőben is vendégül láthatjuk majd. A rendezvény biztosítását köszönjük a Háromhutai Polgárőr Egyesületnek és a Sárospataki Rendőrkapitányságnak. Köszönetünket fejezzük ki továbbá a Háromhutai Asszonykórus tagjainak, akik dalaikkal ezúttal is emelték a rendezvény színvonalát.
 

Farsang Feltöltve: 2018. 02. 23.

 

 

2018. február 10-én kilencedik alkalommal rendeztük meg hagyományos farsangi mulatságunkat az óhutai művelődési házban. A fellépők repertoárjában idén is kabaréjelenetek, bohózatok és táncelőadások szerepeltek, melyeket a - művelődési házat zsúfolásig megtöltő - közönség sok-sok nevetéssel és hangos tapssal köszönt meg. Az előadások után tombolasorsolás, majd bál következett. Ezúton is köszönetünket szeretnénk kifejezni a fellépőknek, a segítőknek, a tombolatárgyak felajánlóinak, és mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a rendezvény sikeres lebonyolításához. A rendezvényen készült videó felvételek a Háromhuta Község nyilvános Facebook csoportban tekinthetőek meg.

 

Turisztikai Információs Központ és
Erdei Iskola épül Óhután (3.)
Feltöltve: 2018. 02. 23.

 

 

A télies időjárási körülmények ellenére hamarosan elkészül az épülő Erdei Iskola tetőszerkezete. A tető egyik oldalán már február elején megtörtént a fóliázás és helyükre kerültek a tetőlécek is, a másik oldal befejezését azonban a hóesés hátráltatta, így arra csak az elmúlt napokban kerülhetett sor. Amennyiben az időjárás engedi márciusban helyükre kerülhetnek a cserepek is, azt követően pedig elkezdődhetnek a belső munkálatok. A Turisztikai Információs Központ belső helyiségei hamarosan elkészülnek, az elmúlt héten sor került a padló burkolására, valamint a falak csempézésére, festésére. Az időjárás jobbra fordulása esetén folytatódnak a külső munkálatok is. (Fotók a következő beszámolóban.)

 

Újhutai harangláb Feltöltve: 2018. 02. 23.

 

 

Szinte teljesen befejeződött az újhutai harangláb felújítása, valamint környezetének átépítése. A beruházás során felújításra került a harangláb fal- és faszerkezete, a harangláb kerítése, az 1827-ben állított feszület és a rajta függő pléh korpusz. A régi világháborús emlékmű elbontása után új építésére került sor, a régi helyén pedig kőburkolatú tér létesült, melyre hamarosan pihenőpadok kerülnek. Már csak néhány olyan kisebb munka van hátra, mint például a sziklakert újjáépítése vagy a füvesítés és virágosítás elvégzése. Utóbbiakra értelemszerűen tavasszal kerül majd sor. Reméljük, hogy a felújítás, illetve átépítés mindenki tetszését elnyeri, és sokan pihennek majd meg az öreg harangláb tövében. A pihenés során a kerítésre rögzített tábla segítségével a település történetével is megismerkedhetnek. Az önkormányzat 2018-ban az óhutai harangláb felújítását is szeretné elvégezni.