Az erdő fohásza

Vándor,
ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet!
Én vagyok
tűzhelyed melege hideg téli éjszakákon, én
vagyok tornácod barátságos fedele,

melynek árnyékába menekülsz

a tűző nap elől,
és gyümölcsöm oltja szomjadat.
Én vagyok
a gerenda, mely házadat tartja,

én vagyok asztalod lapja,

én vagyok az ágy, amelyben fekszel,

a deszka, melyből csónakodat építed.
Én vagyok házad ajtaja, bölcsőd fája...
...koporsód fedele.
Vándor,
ki elmész mellettem, hallgasd a kérésem:

Ne bánts!!

Turizmus

(túraajánlatok, sportolási lehetőségek, látnivalók, programajánlatok)

A zempléni-, hegyaljai táj rendkívül gazdag kulturális, történelmi emlékekben, látnivalókban és ezen kívül számos sportolási, kikapcsolódási lehetőséget kínál.

A vulkánikus eredetű Zemplén - hegység könnyű sétákra és nehezebb túrákra egyaránt kedvező terep. A rétekkel, patakokkal szabdalt, növény- és állatritkaságokban gazdag erdőség télen-nyáron rendkívül jó kirándulóhely. A közelben az Országos Kéktúra útvonal mentén található az István-kúti nyírjes (fokozottan védett terület), a Sólyombérc és a Kerekkő, ez utóbbiak jellegzetes vulkáni sziklaszirtek. Középhuta és környéke a kerékpározás és a lovaglás kedvelőinek is vonzó terület lehet. A közeli Bodrog tavasztól őszig alkalmas evezésre, vízitúrákra, nyáron strandolásra is.

Középhutától néhány kilométerre található a 624 m. magas sziklaszirten épült regéci Rákóczi vár, mely még romos formájában is lenyűgöző látvány. Kerékpár- vagy autós túrák célpontja lehet Sárospatak, ahol Magyarország egyik egyedülálló műemléke, a számos kulturális rendezvénynek helyet adó sárospataki vár tekinthető meg.

 

Túrázás

 

Túratippek, tanácsok

 

-Ha túrázni indul, lehetőleg ne egyedül tegye, hívjon társakat!

-Mindig legyen önnél; térkép, víz, élelem, kés vagy bicska, kötszer, mobiltelefon (baj esetére)

-Ha nem tapasztalt túrázó ne térjen le az ösvényről, azon haladjon!

-Az erőben óvatosan és körültekintően sétáljon, így állatokat is láthat!

-Ne szemeteljen, és csak a kijelölt  helyen gyújtson tüzet!

 

Éjszakai túrák: A túraútvonalak éjszaka még izgalmasabbak, az éjszakai túrázásra azonban alaposan fel kell készülni, és ajánlott helyi lakost felkérni a vezetésre!

 

Gyalogtúrák

Pálos túra - Pálos forrás és kolostorrom

Óhutát Regéc irányában elhagyva jobbra kell letérni az aszfaltozott útról, majd körülbelül 1 km-t kell sétálni a forráshoz. (kolostorrom, forrás, tó)

Babuka túra  - Babuka tó

Az óhutai vegyesbolt mögött elindulva, körülbelül 1,5 km-t kell sétálni a Babuka tóhoz. (forrás, tó, kilátó, szalonnasütő)

Czárán túra - Éles-bérc, Czárán pihenő

Az Üveggyárból két ház kerítése között vezető úton elindulunk az Éles-bérc irányába. A gyaloghídon átkelve balra haladunk tovább a régi, erdészeti úton. 10 perc séta után elérjük az Éles - követ, ami alatt jobbra kanyarodva egy kis fenyőcsoport felső végénél letérünk a széles útról és felkapaszkodunk a szikla tejére. Itt egy jól járt erdészeti úton haladunk tovább, majd 5 perc múlva elérjük a Susogó tisztást. Innen újabb 5 perc séta után az útkanyar előtt balra találjuk a Czárán pihenőt. (Éles-bérc)

1. túra:
A falu közepéről (tájház alatti köz) elindulás  az erdészeti úton ( nincs jelzés), az Üveggyárig (elágazás: Óhuta és Középhuta felé)  - majd Óhutáig  gyalog az aszfalt úton, vissza Középhutáig aszfalt úton.
Szint: könnyű
Távolság: 4 km

2. túra:
Középhuta - Újhuta, kastélynál jobbra a kék négyzeten (kb. 1,2 km)- fahíd után jobbra az erdei úton (800 m) - Zsidó rét - kék jelzésen balra Eszkála - Gerendás rét - zöld jelzésen Újhutáig (kb. 1 km) - Középhuta
Szint: könnyű
Távolság: 9 km

3. túra:
A Középhuta táblánál át a fahídon, majd a sárga jelzésen a Mlaka rétig - innen a sárga háromszög jelzésen a Sólyombércig (szép kilátás, sziklamászó iskola) - kék jelzésen István kútig 1 km (védett nyíres) - kék jelzésen Gerendás rét - kék háromszög:  Kerekkő (szép panoráma) zöld jelzésen Flórika forrást  (pihenőhely) érintve Újhutáig 1 km -Középhuta
Szint: közepes
Távolság: 12 km

4. túra:
A Középhuta táblánál át a fahídon, majd a sárga jelzésen a Mlaka rétig - innen a sárga háromszög jelzésen a Sólyombércig (szép kilátás, sziklamászó iskola) - Mlaka rét - sárga jelzésen (a csodálatos Ördög völgyön végig) Kőkapuig (Károlyi kastély, csónakázó tó, kisvasút)  - vissza: zöld jelzésen a Komlóska patak mellett 6 km a kék négyzet jelzésig – kék négyzeten Újhutáig - Középhuta. (Visszafelé jöhetünk az aszfaltozott erdészeti úton is, vagy az aszfalt úttól balra folytatódó, meredek lejtőn tovább haladva a zöld jelzésen.)
Szint: közepes
Távolság: 13 km

5. túra: Középhuta - Regéc (rövidebb)
Óhutáig az aszfalt úton, Óhuta végén a focipálya mellett balra a Piros jelzésen haladva végig, Piros-Kék Túra vezet fel a várromhoz.
Távolság: 13 km

6. túra: Középhuta - Regéc  körtúra (hosszabb)
Az István kútig ugyanaz mint a 3. Túra, István kúttól  a Kék jelzésen  haladva Regécig, vagy Kék jelzésen, majd a Tokár tetőnél a Zöld jelzést választva Regécig.
Útközben a kék háromszögön  érintve a Nagy-Péter Menykő kilátó helyet (gyönyörű a panoráma), illetve a Pengő kő és a Tokár tető csúcsokat, vissza pedig a Piros jelzésen Óhutáig, majd aszfalt úton Középhutáig. 
Szint: kicsit nehezebb a távolság miatt      
Távolság: 21 km

7. túra: Középhuta - Újhuta - Makkoshotyka - Sárospatak vagy Sátoraljaújhely
Középhutától Újhutánál a Zöld jelzésen a Gerendás rétig, majd, végig a Kék Túra útvonalán  az Eszkálát és a Zsidó rétet, Cifra kutat érintve Makkoshotykáig, onnan  továbbra is a kéken haladva a Cirkáló tanya érintésével Sátoraljaújhelyig. Vagy a Cifra kúttól a Kék négyzeten Hercegkúton át gyalogolva megérkezünk Sárospatakra. 
Szint: nehéz a távolság miatt
Távolság: Sárospatak:  23 km
Távolság: Sátoraljaújhelyig: 32 km

8. túra: Zemplén teljesítmény túra
Távolság: 50 km
Szintemelkedés:  1580 m
Szintidő:  12 óra
Rajt: Mogyoróska,  Templom tér
Cél:  Sátoraljaújhely , Vasútállomás
A fő útvonal: végig az Országos KÉK Túra vonalán, érintve a Sárga és Piros jelzéseket.

Nem sorolható a nagyon nehéz túrák közé, viszonylag kevés a szintemelkedés, kényelmesen legyalogolható 12 óra alatt. Ha valaki jó kondícióban van, edzett, szeret kirándulni, és szokott gyalogolni,  van akarat ereje és kitartása, akkor meg tudja csinálni. :)

Sziklamászás

A közelben található néhány bazaltkúp, melyek megfelelő tapasztalattal és felszereléssel jól mászhatók.

Sólyombérc:
Megközelíthető:  (Lásd 3. Túra)
A Középhuta táblánál át a fahídon, majd a sárga jelzésen a Mlaka rétig - innen a sárga háromszög jelzésen a Sólyombércig (szép kilátás, sziklamászó iskola)
Kb. 20 sziklamászó út van,  IV-VII. szintig 

Pengőkő:
Megközelíthető: (Lásd 6 sz. túra)
Csodálatos kilátás

Kerekkő:
Megközelíthető: (Lásd 3.túra)
Középhuta - Újhuta - kék kör jelzésen (a Barátok panzió előtt balra), az egykori vadaskerten keresztül a Kotliszka rétig - vörösfenyő erdőn keresztül a Szpanyalica völgyig - kék négyzet jelzésen balra az Oroszlán-szikláig - jobbra meredek erdei úton a Kerekkőig (szép panoráma)

 

City-bike túrák

1. túra:
Középhuta - Üveggyár - Óhuta - Regéc - - Középhuta
A falvakat összekötő aszfaltozott úton, enyhe emelkedővel Regécig.
Szint: Könnyű túra.
Távolság: 24 km

2. túra:
Középhuta - Újhuta - Flórika-forrás - Gerendás-rét - Kőkapu - - Középhuta
A túra aszfaltozott erdészeti úton vezet végig a Zemplén belseje felé, a Gerendás rétig emelkedővel, majd onnan lejtő Kőkapuig..
Szint: Rendszeresen biciklizők számára könnyű túra.
Távolság: 25 km

3. túra:
Középhuta - Üveggyár - Erdőhorváti - Komlóska - - Középhuta
A falvakat összekötő aszfaltozott úton, sík területen, minimális autóforgalommal.
Szint: Közepes túra
Távolság: 30 km

4. túra:
Középhuta - Üveggyár - Erdőhorváti - Tolcsva - Erdőbénye - - Középhuta
Falvak közötti, nem forgalmas útvonalon, sík terepen, kisebb emelkedőkkel.
Szint: Könnyű terep, közepes
Távolság: 40 km

5. túra:
Középhuta - Újhuta - Flórika-forrás - Gerendás-rét - Pálháza - Filkeháza - Füzér - Füzéri vár  - Füzér - Filkeháza - Pálháza - Gerendás rét - Flórika-forrás - Újhuta - Középhuta
A falvakat összekötő aszfaltozott úton, minimális autóforgalommal, a Pálháza és a füzéri elágazás közötti 6 km-es szakasz forgalmas lehet.
Szint: hosszú túra, kisebb-nagyobb emelkedőkkel
Távolság: 52 km

6. túra:
Középhuta - Üveggyár - Erdőhorváti - Tolcsva - Erdőbénye  - simai elágazás - boldogkőváraljai elágazás - Abaújszántó - Tállya - Mád - Disznókő (mezőzombori elágazás) - Bodrogkisfalud (bodrogkeresztúri elágazásig a 37-es főúton 4 km) - Szegi (37-es főúttal párhuzamosan a falun keresztül) - Olaszliszka - Vámosújfalu - Tolcsva - Erdőhorváti -  üveggyár - Középhuta
Vasútállomás: Mezőzombor, Olaszliszka (buszállomás is)
Szint: Nehéz túra, szintemelkedéssel, nagy távolság, 5 km a 37-es főúton
Távolság: 88 km


 

Montain-bike túrák

7. túra:  
Középhuta - Újhuta - Flórika-forrás - Gerendás-rét - kék jelzésen balra Istvánkútig - sárga jelzésen (erdészeti út) Üveggyár - Középhuta
Szint: könnyű túra, erdei terepen
Távolság:  kb. 12 km

8. túra:
Középhuta - Üveggyár - Óhuta - Dorgói elágazás (Regéc előtt jobbra, sorompóval lezárt erdészeti út) - Pengő kő - Nagy Péter mennykő - Istvánkút - kék jelzésen Gerendásrét - aszfaltúton jobbra Flórika forrás - Újhuta - Középhuta
Szint: erdei terep, emelkedőkkel, montain bike szükséges
Távolság: 25 km

9. túra: 
Középhuta - Újhuta -  Hercegkút - Sárospatak - - Középhuta
Újhután a keresztnél jobbra fordulunk a kék négyzettel jelzett erdei turista út vezet Hercegkútra. Az erdei út hossza 4 km.
Szint: erdei terep, helyenként meredek emelkedőkkel, gyakorlatot és jó felszerelést igényel.
Távolság: 35 km

Sportolás

 

Szánkózás, sífutás

Télen gyönyörű a Zemplén. A hideg időjárás, illetve a szub-alpesi klíma miatt a hó általában akkor is megmarad, amikor a nagyobb városokban már régen elolvadt. Az erdei utak a sífutás szerelmeseit, a domboldalak a szánkózókat csalogatják. Több szánkózásra alkalmas domboldal található a falvak határaiban. ( Háromhután; Középhuta előtt a keresztnél. )

Lovaglás

 

Mogyoróska, Napkelte Vendégház
Rákóczi u. 1/a
Telefon: 46/387-543

 

Vízi sport - Evezés - Horgászás

1. Sárospatak - Bodrog kemping - a Bodrog-híd túlsó hídfőjénél jobbra. Kajak - kenu kölcsönzés.

2. Tokaj - Vizitelep, Bodrogkeresztúri út 5.
Telefon: 47/352-927; 47/352-937
A Bodrog és a Tisza összefolyásától párszáz méterre a Bodrog parton. 
Kajak -  kenu kölcsönzés.

 

Zempléni kalandpark - www.zemplenikalandpark.hu

 

 

Látnivalók, programajánlatok

 

Háromhuta

 

Településünk főleg erdeiről, túraútvonalairól, gazdag növény és állatvilágáról, illetve fokozottan védett területeiről híres, de akad látnivaló a településen belül is. Érdemes végigsétálni a falun, megfigyelni a díszes homlokzatokat, betérni a templomba és beszélgetni a helyi emberekkel.

 

Újhuta:

 

Csobogó forrás - Tiszta, hűsítő forrásvize jól jön a túrák előtt és után.

 

Bretzeinheim-Waldbott Vadászkastély/Újhuta Kastélyszálló - Az 1840-es években épült kastély sok évi hányattatás után 2016 és 2018 között teljes körű felújításon és átépítésen esett át. Ma, mint kastélyszálló, magas színvonalú szobákkal, kiváló étteremmel és wellness részleggel várja vendégeit.

 

Harangláb - Kőből és fából épült harangláb, melyet temetések, esküvők alkalmával használtak, használnak. A harangláb előtt háborús emléktábla áll.

 

Lakóházak, jellegzetes homlokzatok - A településre jellemző kőből épült lakóházak homlokzatai gazdagon díszítettek.

 

Középhuta:

 

Játszótér - Fa játszótér pihenővel, mellette sátorozásra, piknikezésre alkalmas területtel és focipályával.

 

Római Katolikus Templom - Szent Anna templom - Az első templom 1850-ben épült fából, a mostani kőtemplom és kereszt 1870-ben készült el. A templom védőszentje Szent Anna. A 2007-es külső és a 2010-es belső felújításnak köszönhetően a templom teljesen megújult. A templomot sajnos nem tudjuk folyamatosan nyitva tartani, de csoportoknak, túrázóknak előzetes megbeszélés után kinyitjuk, és bemutatjuk. (06 30/604-9311)

 

Lakóházak, jellegzetes homlokzatok

 

Óhuta:

 

Harangláb - Kőből és fából épült harangláb, melyet temetések, esküvők alkalmával használtak, használnak. Régen itt is tartottak szentmisét.

 

Babuka tó - A vegyesbolt mellett elindulva 10 perc séta felfelé. Pihenési, szalonna sütési lehetőség, szép kilátás. 

 

Lakóházak, jellegzetes homlokzatok

 

 

Háromhuta és környéke

(Programajánlatok)

 

Várnéző körutak, Háromhutáról elindulva, és visszaérkezve.

 

1.

Háromhuta - Regéc - Boldogkőváralja - Füzér - Háromhuta
Körút hossza: Kb. 129 km 
 

2.

Háromhuta - Regéc - Boldogkőváralja - Füzér - Sárospatak - Háromhuta
Körút hossza: Kb. 141 km

 

Délutáni borozás Tolcsván. ( Háromhutától 15 km. )

A településünktől 15 km-re fekvő hegyaljai település méltán híres finom borairól. A bormúzeum és a település számos pincéje várja a borászat iránt érdeklőket, és a borkóstolókat. ( Előzetes egyeztetés! ) Részletek: www.tolcsva.hu

 

 

A túrázás és hegymászás közben jól jön a változatosság. A várnéző körutak és a tolcsvai borkóstolás remek program iskolás csoportok és kisebb társaságok számára. Ezek természetesen változtathatóak és kibővíthetőek új programokkal, mint például  egész napos kirándulás Sárospatakra,  Sátoraljaújhelyi kalandparkozás, vagy a Vizsolyi biblia megtekintése. A túrák és programok megszervezésében segítséget nyújt az Információk menüpont és a letölthető információs füzet.

 

Kellemes kikapcsolódást és jó szórakozást kívánunk Háromhután és környékén!