Az Erdei Iskola és Turisztikai Információs Központ átadó ünnepsége

A fotógaléria megtekintéséhez kattintson a képre. A galéria 85 db fotót tartalmaz.

2018. november 22-én ünnepélyes keretek között adtuk át az Erdei Iskolát és a Turisztikai Információs Központot. A délelőtt 11 órakor kezdődő rendezvényre számos meghívott vendég érkezett a Belügyminisztériumból, valamint a megyei és járási hivatalokból, de szép számmal képviseltették magukat a környező települések polgármesterei és képviselői is. Jelen voltak továbbá a helyi lakosok, a tolcsvai közös hivatal munkatársai, a közfoglalkoztatottak, az építkezés során közreműködő szakemberek és a sajtó képviselői.

A megjelent vendégek köszöntése, majd a Himnusz közös eléneklése után Verbovszki Károly polgármester ünnepi beszéde következett. Polgármester úr beszédében ismertette a beruházás részleteit, beszélt annak előzményeiről, nehézségeiről és végeredményéről. Mint elmondta, az Önkormányzat az átadásra kerülő épületeket az Értékteremtő Közmunkaprogram keretében, 98.852.717 – Ft-os költségvetési keretből építette, illetve újította fel. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a beruházás kivitelezésében építőipari cég nem vett részt, azt kizárólag közfoglalkoztatottak és szakemberek végezték el. Beszédében említést tett továbbá a korábban szintén közmunkaprogram keretében elvégzett kisebb-nagyobb beruházásokról, s mint elmondta, úgy véli, hogy ezekre tekintve látható az, hogy Háromhuta megbecsülte a Kormány által biztosított lehetőségeket, és az azok keretében nyújtott támogatásokat. Véleménye szerint a rengeteg munka meghozta gyümölcsét, hiszen a község fejlődése növekedő idegenforgalmat, ezáltal pedig új munkahelyeket eredményezett. Polgármester úr végezetül beszélt az önkormányzat jövőbeli terveiről, majd megköszönte a beruházásban közreműködő személyek támogatását és munkáját.

Az átadó következő felszólalója Réthy Pál úr, a Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője volt. Főosztályvezető úr beszéde kezdetén megosztotta a településsel kapcsolatos emlékeit a jelenlévőkkel, majd méltatta az itt elért eredményeket. Mint elmondta, a most átadásra kerülő beruházás kiegészítő támogatások nélkül valósulhatott meg, ami az ismert körülményeket (nem tervezett bontás) tekintve rendkívüli problémamegoldó készségre utal az önkormányzat részéről, és tiszteletre méltó eredmény, főleg egy ilyen kis település esetében. Beszédében ismertette a közfoglalkoztatási program eredményeit, majd a település élni akarásáról, fejlődéséről és annak kapcsán a turizmusbeli lehetőségeiről beszélt. Végezetül szintén megköszönte a projektben közreműködő főosztályok, hivatalok és szakhatóságok munkáját, polgármester úr és az önkormányzat munkájához pedig további sok sikert kívánt.

Főosztályvezető urat követően, Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Képviselő úr örömét fejezte ki a település gyarapodása kapcsán, s mint elmondta az önkormányzat munkájának köszönhetően Háromhután mindig történik valami. Véleménye szerint az önkormányzat és a helyiek meghallották az idő szavát, s észrevetették azokat a lehetőségeket, amelyekkel érdemes élni. Külön elismerését fejezte ki a most átadásra kerülő beruházás kapcsán, hiszen mint azt a jelenlévőkkel megosztotta, hatalmas felelősség egy ilyen beruházás lebonyolítása, kiváltképp kormányzati támogatásból. Azt ugyanis akár vissza is kérhetik, ha egy ablak nem oda került ahová tervezték, vagy ha nem minden annak módja és rendje szerint zajlott le. Képviselő úr szintén szólt néhány szót a közfoglalkoztatás eredményeiről, majd a térség idegenforgalmi lehetőségeiről, és az annak kapcsán zajló fejlesztésekről beszélt. A térségi úthálózat állapotának ismeretében arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy 2019 és 2021 között a Magyar Falvak Program keretében folytatódhat a Háromhutára vezető út felújítása is. Képviselő úr beszéde végén szintén megköszönte a közreműködő személyek munkáját, és Réthy Pál osztályvezető úr által külön köszönetét fejezte ki Dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár úr felé, aki rugalmasságával számos hasonló projekt sikeres megvalósításához járult hozzá.

Az ünnepi beszédeket követően kulturális műsorra került sor,a melyben Keresztes Gréta általános iskolai tanuló  és a Háromhutai Asszonykórus működött közre. A rövid műsort követően Dr. Hörcsik Richárd képviselő úr és Verbovszki Károly polgármester úr leleplezte az erdei iskola falán elhelyezett, a régi iskola és annak tanítói emlékére állíttatott emléktáblát. Polgármester úr ezen alkalomból virágcsokorral köszöntötte özv. Fakla Bélánét, akinek férje – “Fakla tanár bácsi” – volt az utolsó tanító az iskola 1988-as bezárása előtt. Jolánka néni a táblán szereplő névsor összeállításában is közreműködött, amit ezúton is köszönünk neki. A tábla leleplezését követően Kecskés Attila főesperes úr osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel, majd imát mondott és megáldotta az épületeket. Az egyházi áldás után az épületek átadása következett,a melyet az Erdei Iskola előtt kifeszített nemzeti színű szalag átvágása jelképezett. A szalagot Réthy Pál főosztályvezető úr, Dr. Hörcsik Richárd képviselő úr, Dr. Komáromi Éva hivatalvezető asszony, Lórántné Orosz Edit főosztályvezető asszony és Verbovszki Károly polgármester úr vágta át. A szalag átvágását követően a jelenlévők megtekinthették az épületeket, majd vendéglátásra került sor.

Köszönetnyilvánítás:

Háromhuta Község Önkormányzata ezúton is szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik közreműködtek a projekt sikeres megvalósításában. Köszöni a Belügyminisztérium, a megyei és járási kormányhivatalok köztisztviselőinek munkáját, valamint országgyűlési képviselő úr támogatását. Köszöni az AS Építészstúdió Kft. építészeinek az épületek megtervezését, Dr. Kiss Anita ügyvédnő munkáját, és a tolcsvai közös hivatal munkatársainak adminisztratív munkáját. Végezetül, de nem utolsó sorban pedig köszöni a közfoglalkoztatásban dolgozók áldozatos munkáját, akik nélkül ez a projekt nem valósulhatott volna meg.

Az Önkormányzat köszönetét fejezi ki továbbá mindazoknak, akik az átadó ünnepség megszervezésében és lebonyolításában közreműködtek. Varga Istvánnak és csapatának köszöni az állófogadáson felszolgált ételek elkészítését, a Háromhutai Polgárőr Egyesületnek a rendezvény biztosítását, a Háromhutai Asszonykórusnak és Keresztes Grétának a kulturális műsorban való közreműködést, az önkormányzati dolgozóknak és önkéntes segítőknek pedig a rendezvényhez kapcsolódó egyéb munkát, segítséget.

Az Erdei Iskolával és Turisztikai Információs Központtal kapcsolatos tudnivalók:

Az épületek ugyan elkészültek és átadásra kerültek, de kisebb munkálatok, mint például a berendezés véglegesítése, a dekorációs elemek elhelyezése, az engedélyek megszerzése, a hibák kijavítása, stb., még a beüzemelés során fognak megtörténni. A minősített és szervezett programokat is kínáló erdei iskola, a kávézó, és a kerékpárkölcsönző várhatóan jövő tavasszal, a következő turistaszezon elején kezd majd állandó jelleggel üzemelni. Az épületekről a későbbiekben természetesen töltünk majd fel fotóalbumot, és a település weboldalán, valamint facebook oldalain is közzé teszünk minden szükséges információt.

Frissítés: Az Erdei Iskoláról ITT, a Turisztikai Információs Központról pedig ITT tekinthet meg képeket.

További híreink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük