Bolt, kávézó és közösségi tér épül Újhután! – I.

A fotógaléria megtekintéséhez kattintson a képre. A galéria 18 db fotót tartalmaz.

Háromhuta Község Önkormányzata újabb nagyszabású fejlesztés megvalósításához látott hozzá a múlt év őszén. Az egyedi elbírálású közmunkaprogramnak köszönhetően ezúttal egy korábban lakóházként funkcionáló, ám már évek óta üresen álló épület teljeskörű felújítására kerül sor Újhuta központjában.

A megújuló épület a közeljövőben többfunkciós turisztikai és közösségi térként nyitja meg kapuit az itt élő lakosok, és az ide látogató vendégek, turisták előtt. Első helyiségeiben helyi és környékbeli kézműves termékeket árusító bolt működik majd, míg hátsó felében büfé és kávézó fog a vendégek rendelkezésére állni. Ennek egyik különlegessége lesz a csűrből kialakított kávézótér, és a patak partján fekvő terasz. Utóbbihoz pedig szorosan kapcsolódik majd a hátsó udvaron elhelyezett filagória és játszótér, ahol a gyerekek kedvük szerint játszhatnak, amíg a szülők kávéznak vagy elfogyasztanak egy szendvicset. Az épületben emellett természetesen nyilvános mosdók is kialakításra kerülnek, amik a parkoló felől mind nyitvatartási időben, mind pedig azon kívül elérhetőek lesznek majd. – Fontos megemlíteni továbbá, hogy a bolt egyik kiemelt célja lesz a közfoglalkoztatási program keretében a vármegyén belül előállított termékek népszerűsítése és árusítása is.

Az épület terveit az Erdei Iskola, a Turisztikai Információs Központ, a Középhutai Vegyesbolt és a Rendezvénycsűr terveit is jegyző As Építész Stúdió Kft. készítette el. A stúdió építészei a tervezés során megőrizték az egykori lakóház karakterét, ugyanakkor alkalmassá tették az új funkciók kiszolgálására is, így az végeredményben mind az utcaképbe, mind pedig a középületek sorába szépen illeszkedik majd. A kivitelezést az önkormányzat koordinálja, a kivitelező csapat pedig közfoglalkoztatottakból, valamint helyi és környékbeli mesterekből állt össze.

A felújítás és átépítés során többek között teljesen megújul az épület tető- és födémszerkezete, új helyiségek és nyílászárók kerülnek kialakításra, új villamos-, víz- és fűtésrendszer épül ki, valamint megújulnak a nyílászárók, falak és burkolatok is. Az épület mögött terasz és filagória kerül kialakításra, a hátsó udvarban pedig zárt játszótér épül. Az első, parkoló felöli udvar zártsága viszont megszűnik, és az egybenyílik majd az utcával, valamint a parkolóval, hogy egyfajta közterületként funkcionáljon a jövőben. Utóbbi átalakításnak köszönhetően nyílik majd lehetőség a mosdók parkoló felöli elérésére, de ennek során kerülnek áthelyezésre például a szemétgyűjtő konténerek is. A kivitelezés tavaly szeptemberben az épület kiürítésével majd bontásával vette kezdetét, amit a tető és födémszerkezet teljes újjáépítése követett. A szakemberek jelenleg az új falnyílások kialakításán, valamint az új helyiségek falainak megépítésén dolgoznak, amit a víz-, szennyvíz- és elektromos csövek elhelyezése követ majd. Az épület átadására az önkormányzat tervei szerint az év második felében fog sor kerülni, de a felújítás helyzetéről addig is rendszeresen beszámolunk majd.

Fotóinkon az épület eredeti állapota, a látványtervek és a fejújítás jelenlegi állása látható.

További híreink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük