Háromhutai Polgárőr Egyesület

Polgárőrök a biztonságos Magyarországért!

Az egyesület adatai:

Név: Háromhutai Polgárőr Egyesület (Tanúsítvány: 05/0199)

Székhely: 3936 Háromhuta, Rákóczi út 18.

Taglétszám: 17

Elnök: Gromóczki János

Elérhetőségei:

Cím: 3936 Háromhuta, Petőfi út 30.

E-mail: hivatal@haromhuta.hu

Telefon: 06 30 8235506

Alelnök: Tatay László

Titkár: Verbovszki Dániel

Az egyesület céljai és feladatai:

A Háromhutai Polgárőr Egyesület 2014 végén azzal a céllal alakult meg, hogy tovább erősítse a település közbiztonságát, részt vegyen a rendezvények biztosításában, és ha a szükség úgy kívánja, segítsen a katasztrófahelyzetek elhárításában is. A polgárőrség tagjai egy Suzuki Vitera ALLGRIP típusú terepjáró segítségével a rendőrséggel együttműködve 2015. november 1-től látnak el rendszeres járőrszolgálatot a településen.

Az egyesület működése:

Az egyesület állandó saját bevétellel nem rendelkezik, ezért működését Háromhuta Község Önkormányzata finanszírozza. Ez főleg a járőrfeladatok ellátásához szükséges gépjármű fenntartási költségét jelenti, amit egy megállapodás értelmében az önkormányzat biztosít. Cserébe az önkormányzat is használhatja a polgárőrség gépjárművét, ha arra például betegszállításkor, áruszállításkor, vagy egyéb önkormányzati feladatok ellátásakor szüksége van. (A gépjárművet vezető személy, a gépjárműért teljes felelősséget vállal.) Az egyesület működését természetesen a Magyar Polgárőr Szövetség is támogatja, a megítélt támogatásokból egyenruhák, eszközök és egyéb felszerelések szerezhetőek be, ahogyan erre már többször is sor került.

Az egyesület tagjai 2015. november 1-től látnak el járőrszolgálatot a településen. Ezen járőrszolgálatok rendszeresen, de különböző időpontokban zajlanak és a község teljes területét érintik. A járőrszolgálatot mindig két fő látja el, a rendőrséggel együttműködve, vagy a rendőrség tudtával. Az egyesület tagjai a helyi rendezvényeket külön biztosítják, a kiemelt turistaszezonban pedig gyakrabban, és hosszabb ideig járőröznek. A polgárőrök a járőrözés során – és baj esetén természetesen azon kívül is – a lakosság és a településen tartózkodó vendégek rendelkezésére állnak. A Háromhutai Polgárőr Egyesület tagjai a rendszeres járőrözés mellett részt vettek már autóverseny biztosításában, eltűnt és eltévedt emberek felkutatásában, valamint katasztrófahelyzet elhárításában is.

Háromhuta község területén az elmúlt években említésre méltó bűncselekmény vagy egyéb közbiztonságot érintő esemény nem történt, és nagyobb károkozásokra sem került sor. Bízunk benne, hogy ez a jövőben is így marad, de a Háromhutai Polgárőr Egyesület tagjai természetesen a továbbiakban is minden tőlük telhetőt megtesznek majd a közbiztonság megőrzése érdekében.