Háromhutai Polgárőr Egyesület

Polgárőrök a biztonságos Magyarországért!

Az egyesület adatai:

Név: Háromhutai Polgárőr Egyesület (Tanúsítvány: 05/0199)

Székhely: 3936 Háromhuta, Rákóczi út 18.

Taglétszám: 17

Elnök: Gromóczki János

Elérhetőségei:

Cím: 3936 Háromhuta, Petőfi út 30.

E-mail: polgarorseg.haromhuta@gmail.com

Telefon: 06 30 8235506

Alelnök: Tatay László

Titkár: Verbovszki Dániel

Az egyesület céljai és feladatai:

A Háromhutai Polgárőr Egyesület 2014 végén azzal a céllal alakult meg, hogy tovább erősítse a település közbiztonságát, részt vegyen a rendezvények biztosításában, és ha a szükség úgy kívánja, segítsen a katasztrófahelyzetek elhárításában is. A polgárőrség tagjai egy Suzuki Vitera ALLGRIP típusú terepjáró segítségével a rendőrséggel együttműködve 2015. november 1-től látnak el rendszeres járőrszolgálatot a településen.

Az egyesület működése:

Az egyesület állandó saját bevétellel nem rendelkezik, ezért működését Háromhuta Község Önkormányzata finanszírozza. Ez főleg a járőrfeladatok ellátásához szükséges gépjármű fenntartási költségét jelenti, amit egy megállapodás értelmében az önkormányzat biztosít. Cserébe az önkormányzat is használhatja a polgárőrség gépjárművét, ha arra például betegszállításkor, áruszállításkor, vagy egyéb önkormányzati feladatok ellátásakor szüksége van. (A gépjárművet vezető személy, a gépjárműért teljes felelősséget vállal.) Az egyesület működését természetesen a Magyar Polgárőr Szövetség is támogatja, a megítélt támogatásokból egyenruhák, eszközök és egyéb felszerelések szerezhetőek be, ahogyan erre már többször is sor került.

Az egyesület tagjai 2015. november 1-től látnak el járőrszolgálatot a településen. Ezen járőrszolgálatok rendszeresen, de különböző időpontokban zajlanak és a község teljes területét érintik. A járőrszolgálatot mindig két fő látja el, a rendőrséggel együttműködve, vagy a rendőrség tudtával. Az egyesület tagjai a helyi rendezvényeket külön biztosítják, a kiemelt turistaszezonban pedig gyakrabban, és hosszabb ideig járőröznek.  A polgárőrök a járőrözés során – és baj esetén természetesen azon kívül is – a lakosság és a településen tartózkodó vendégek rendelkezésére állnak.

A Háromhutai Polgárőr Egyesület tagjai a rendszeres járőrözés mellett részt vettek már autóverseny biztosításában, eltűnt és eltévedt emberek felkutatásában, valamint katasztrófahelyzet elhárításában is. Az elmúlt két év beszámolója alább olvasható:

  • 2018 – 2019
  • 2017

Háromhuta község területén az elmúlt években említésre méltó bűncselekmény vagy egyéb közbiztonságot érintő esemény nem történt, és nagyobb károkozásokra sem került sor. Bízunk benne, hogy ez a jövőben is így marad, de a Háromhutai Polgárőr Egyesület tagjai természetesen a továbbiakban is minden tőlük telhetőt megtesznek majd a közbiztonság megőrzése érdekében.