Heves esőzések, villámárvizek és szélvihar

További képekért látogassa meg hivatalos Facebook oldalunkat.

2019. június 24.

Az elmúlt napokban településünket is heves esőzések sújtották. Június 21-én, pénteken Újhutát és Középhutát érintette nagyobb felhőszakadás, aminek következtében percek alatt duzzadt többszörösére a máskor csak csörgedező, de már jól ismert erejű (Tolcsva) patak. A korábbi árvizek után helyreállított, illetve kiépített támfalrendszerek ezúttal is jól vizsgáztak, és többnyire a mederben tartották a dübörgő vízfolyamot, de kisebb károk sajnos így is keletkeztek. A megfigyelésen kívül Újhután a kastély alatt volt szükség beavatkozásra, ahol az épülő játszótér építése miatt kialakított ideiglenes hidat a víz alámosta és befordította a mederbe. Az ennek következtében feltorlódott hordalék gátként akadályozta a víz folyását, így az kezdett kilépni medréből. A nagyobb károk elkerülése érdekében itt végül darus munkagép segítségére volt szükség, amivel a hordalék biztonságosan eltávolítható volt. A Barátok Panzió mellett épülő, félkész állapotban lévő parkoló sajnos nem tudott ellenállni a hirtelen lezúduló hatalmas vízmennyiségnek, így ott a térkő burkolatot valószínűleg fel kell majd szedni és újból lerakni. Középhután a bolt melletti parkolóból induló erdei út okozott nagyobb problémát, ugyanis az azon lezúduló víz és törmelék veszélyeztette a szomszédos épületeket. Nagyobb baj szerencsére nem történt, de jelentős mennyiségű hordalékot kell majd eltakarítani. Újhuta és Középhuta településrészeken egyéb károkról egyelőre nem tudunk, de a takarítás napokat vehet majd igénybe, a támfalrendszerek átvizsgálására pedig csak az ár levonulta után kerülhet majd sor.

Június 23-én, vasárnap Óhutára, és az óhutai patakok vízgyűjtő területére csapott le heves esőzés. Az újhutaitól és középhutaitól sekélyebb, valamint kiépítetlenebb meder csak nehezen bírta el a megnövekedett vízhozamot, így az kisebb mértékben több helyen kiöntött, és hordalékot hagyott az udvarokban, kertekben. A víz több helyen elérte a hidak alját, egyes helyeken pedig át is csapott azokon, de nagyobb kárról nincs tudomásunk. A hordalék eltakarítása és a támfalrendszerekben keletkezett esetleges károk felmérése természetesen itt is napokig eltarthat.

A leírtakon kívül homokzsákok elhelyezésére, vagy egyéb jellegű árvízvédelmi műveletre ezúttal nem volt szükség. Az önkormányzat ezúton is köszöni szépen a megfigyelésben és kárelhárításban résztvevő személyek segítségét.

Frissítés:

A heves esőzések után néhány nappal, június 29-én, csütörtökön a viharos erejű szél okozott károkat. Az erős szél következtében több tucat fa dőlt ki a Huta-völgyben, megbénítva a közlekedést és leszakítva a telefonvezetékeket. Háromhuta belterületén nagyobb kár a vihar következtében ezúttal sem keletkezett, de az egyik frissen felújított kerekes kút megrongálódott, és több fa is kidőlt a településrészeken.

További híreink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük