Rákóczi Emléknap

A fotógaléria megtekintéséhez kattintson a képre. A galéria 45 db fotót tartalmaz.

2024. március 23-án Háromhuta Község Önkormányzata és Regéc Község Önkormányzata, valamint az ŐSFORRÁS Hagyományőrző, Turista és Sportegyesület nyolcadik alkalommal rendezte meg a Rákóczi Emléknapot a háromhutai Rákóczi Emlékparkban és a regéci várban. A tizenegy órakor kezdődő ünnepségre a hagyományokhoz híven a résztvevők egy csoportja zászlókkal érkezett Középhutáról. A Himnusz eléneklése után a megjelenteket Verbovszki Károly polgármester köszöntötte, aki beszédében II. Rákóczi Ferenc fejedelem szerepéről, Háromhuta történelméről, Regéc és Háromhuta kapcsolatáról, valamint az történelmi értékek megőrzéséről és továbbadásáról beszélt. Polgármester úr ünnepi gondolatai után Tatay László, az ŐSFORRÁS Hagyományőrző, Turista és Sportegyesület elnöke szólt az egybegyűltekhez, aki többek között szintén II. Rákóczi Ferenc fejedelem érdemeit, valamint a Rákóczi-szabadságharc eredményeit méltatta. Az elhangzott beszédek után kulturális műsor következett, amelyben Lajos András színművész, Szécsi Viktória és Vizi Viktor előadóművészek, Dani Attila tárogatóművész, valamint a Rákóczifalvai Kuruc Hagyományőrző Egyesület működött közre. Az emléknap háromhutai ünnepségét koszorúzás zárta, majd a részvevők elindultak a regéci várba.

Regéc várában délután egy órakor szintén a Himnusz eléneklésével vette kezdetét az ünnepség. Ezt követően Bakos Ferenc polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, ismertetve őket a Fejedelem és Regéc kapcsolatáról, a Fejedelem életútjáról, Háromhuta és Regéc kapcsolatáról, valamint a regéci vár feltárásáról és újjáépítéséről. Polgármester úr beszéde után kulturális műsor következett a már említett művészek közreműködésével, majd a hagyományokhoz híven díszpolgári cím átadására került sor. Idén díszpolgári címet kapott Kosdi Attila építész, a „Regéc Várának újjáélesztésében tanúsított elhivatott, Regéc Község érdekeit is szolgáló értékmentő és értékteremtő építészeti munkásságáért, a település előrehaladását szolgáló fejlesztéseiben tanúsított elkötelezett szerepvállalásaiért.” A regéci várban megtartott ünnepséget szintén koszorúzás zárta, az emléknap pedig vendéglátással ért véget a látogatóközpontban.

A szervezők ezúton is köszönetet mondanak mindazoknak, akik jelenlétükkel megtisztelték az eseményt, illetve közreműködtek annak megszervezésében és lebonyolításában. Köszönjük szépen mindenkinek, és reméljük, hogy jövőre ismét együtt ünnepelhetjük meg II. Rákóczi Ferenc fejedelem születésnapját.

Fotók: Márkus Sándor, Márkusné Medve Mónika (A Regécen jészült fotók megtekinthetőek Regéc község weboldalán, a www.regec.hu oldalon.)

További híreink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük