Az erdő fohásza

Vándor,
ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet!
Én vagyok
tűzhelyed melege hideg téli éjszakákon, én
vagyok tornácod barátságos fedele,

melynek árnyékába menekülsz

a tűző nap elől,
és gyümölcsöm oltja szomjadat.
Én vagyok
a gerenda, mely házadat tartja,

én vagyok asztalod lapja,

én vagyok az ágy, amelyben fekszel,

a deszka, melyből csónakodat építed.
Én vagyok házad ajtaja, bölcsőd fája...
...koporsód fedele.
Vándor,
ki elmész mellettem, hallgasd a kérésem:

Ne bánts!!

Turizmus

Dolgozunk az oldal megújításán!

(túraajánlatok, sportolási lehetőségek, látnivalók, programajánlatok)

A zempléni-, hegyaljai táj rendkívül gazdag kulturális, történelmi emlékekben, látnivalókban és ezen kívül számos sportolási, kikapcsolódási lehetőséget kínál.

A vulkánikus eredetű Zemplén - hegység könnyű sétákra és nehezebb túrákra egyaránt kedvező terep. A rétekkel, patakokkal szabdalt, növény- és állatritkaságokban gazdag erdőség télen-nyáron rendkívül jó kirándulóhely. A közelben az Országos Kéktúra útvonal mentén található az István-kúti nyírjes (fokozottan védett terület), a Sólyombérc és a Kerekkő, ez utóbbiak jellegzetes vulkáni sziklaszirtek. Középhuta és környéke a kerékpározás és a lovaglás kedvelőinek is vonzó terület lehet. A közeli Bodrog tavasztól őszig alkalmas evezésre, vízitúrákra, nyáron strandolásra is.

Középhutától néhány kilométerre található a 624 m. magas sziklaszirten épült regéci Rákóczi vár, mely még romos formájában is lenyűgöző látvány. Kerékpár- vagy autós túrák célpontja lehet Sárospatak, ahol Magyarország egyik egyedülálló műemléke, a számos kulturális rendezvénynek helyet adó sárospataki vár tekinthető meg.

 

Túrázás

 

Túratippek, tanácsok

 

-Ha túrázni indul, lehetőleg ne egyedül tegye, hívjon társakat!

-Mindig legyen önnél; térkép, víz, élelem, kés vagy bicska, kötszer, mobiltelefon (baj esetére)

-Ha nem tapasztalt túrázó ne térjen le az ösvényről, azon haladjon!

-Az erőben óvatosan és körültekintően sétáljon, így állatokat is láthat!

-Ne szemeteljen, és csak a kijelölt  helyen gyújtson tüzet!

 

Éjszakai túrák: A túraútvonalak éjszaka még izgalmasabbak, az éjszakai túrázásra azonban alaposan fel kell készülni, és ajánlott helyi lakost felkérni a vezetésre!

 

Gyalogtúrák

Pálos túra - Pálos forrás és kolostorrom

Óhutát Regéc irányában elhagyva jobbra kell letérni az aszfaltozott útról, majd körülbelül 1 km-t kell sétálni a forráshoz. (kolostorrom, forrás, tó)

Babuka túra  - Babuka tó

Az óhutai vegyesbolt mögött elindulva, körülbelül 1,5 km-t kell sétálni a Babuka tóhoz. (forrás, tó, kilátó, szalonnasütő)

Czárán túra - Éles-bérc, Czárán pihenő

Az Üveggyárból két ház kerítése között vezető úton elindulunk az Éles-bérc irányába. A gyaloghídon átkelve balra haladunk tovább a régi, erdészeti úton. 10 perc séta után elérjük az Éles - követ, ami alatt jobbra kanyarodva egy kis fenyőcsoport felső végénél letérünk a széles útról és felkapaszkodunk a szikla tejére. Itt egy jól járt erdészeti úton haladunk tovább, majd 5 perc múlva elérjük a Susogó tisztást. Innen újabb 5 perc séta után az útkanyar előtt balra találjuk a Czárán pihenőt. (Éles-bérc)

1. túra:
A falu közepéről (tájház alatti köz) elindulás  az erdészeti úton ( nincs jelzés), az Üveggyárig (elágazás: Óhuta és Középhuta felé)  - majd Óhutáig  gyalog az aszfalt úton, vissza Középhutáig aszfalt úton.
Szint: könnyű
Távolság: 4 km

2. túra:
Középhuta - Újhuta, kastélynál jobbra a kék négyzeten (kb. 1,2 km)- fahíd után jobbra az erdei úton (800 m) - Zsidó rét - kék jelzésen balra Eszkála - Gerendás rét - zöld jelzésen Újhutáig (kb. 1 km) - Középhuta
Szint: könnyű
Távolság: 9 km

3. túra:
A Középhuta táblánál át a fahídon, majd a sárga jelzésen a Mlaka rétig - innen a sárga háromszög jelzésen a Sólyombércig (szép kilátás, sziklamászó iskola) - kék jelzésen István kútig 1 km (védett nyíres) - kék jelzésen Gerendás rét - kék háromszög:  Kerekkő (szép panoráma) zöld jelzésen Flórika forrást  (pihenőhely) érintve Újhutáig 1 km -Középhuta
Szint: közepes
Távolság: 12 km

4. túra:
A Középhuta táblánál át a fahídon, majd a sárga jelzésen a Mlaka rétig - innen a sárga háromszög jelzésen a Sólyombércig (szép kilátás, sziklamászó iskola) - Mlaka rét - sárga jelzésen (a csodálatos Ördög völgyön végig) Kőkapuig (Károlyi kastély, csónakázó tó, kisvasút)  - vissza: zöld jelzésen a Komlóska patak mellett 6 km a kék négyzet jelzésig – kék négyzeten Újhutáig - Középhuta. (Visszafelé jöhetünk az aszfaltozott erdészeti úton is, vagy az aszfalt úttól balra folytatódó, meredek lejtőn tovább haladva a zöld jelzésen.)
Szint: közepes
Távolság: 13 km

5. túra: Középhuta - Regéc (rövidebb)
Óhutáig az aszfalt úton, Óhuta végén a focipálya mellett balra a Piros jelzésen haladva végig, Piros-Kék Túra vezet fel a várromhoz.
Távolság: 13 km

6. túra: Középhuta - Regéc  körtúra (hosszabb)
Az István kútig ugyanaz mint a 3. Túra, István kúttól  a Kék jelzésen  haladva Regécig, vagy Kék jelzésen, majd a Tokár tetőnél a Zöld jelzést választva Regécig.
Útközben a kék háromszögön  érintve a Nagy-Péter Menykő kilátó helyet (gyönyörű a panoráma), illetve a Pengő kő és a Tokár tető csúcsokat, vissza pedig a Piros jelzésen Óhutáig, majd aszfalt úton Középhutáig. 
Szint: kicsit nehezebb a távolság miatt      
Távolság: 21 km

7. túra: Középhuta - Újhuta - Makkoshotyka - Sárospatak vagy Sátoraljaújhely
Középhutától Újhutánál a Zöld jelzésen a Gerendás rétig, majd, végig a Kék Túra útvonalán  az Eszkálát és a Zsidó rétet, Cifra kutat érintve Makkoshotykáig, onnan  továbbra is a kéken haladva a Cirkáló tanya érintésével Sátoraljaújhelyig. Vagy a Cifra kúttól a Kék négyzeten Hercegkúton át gyalogolva megérkezünk Sárospatakra. 
Szint: nehéz a távolság miatt
Távolság: Sárospatak:  23 km
Távolság: Sátoraljaújhelyig: 32 km

8. túra: Zemplén teljesítmény túra
Távolság: 50 km
Szintemelkedés:  1580 m
Szintidő:  12 óra
Rajt: Mogyoróska,  Templom tér
Cél:  Sátoraljaújhely , Vasútállomás
A fő útvonal: végig az Országos KÉK Túra vonalán, érintve a Sárga és Piros jelzéseket.

Nem sorolható a nagyon nehéz túrák közé, viszonylag kevés a szintemelkedés, kényelmesen legyalogolható 12 óra alatt. Ha valaki jó kondícióban van, edzett, szeret kirándulni, és szokott gyalogolni,  van akarat ereje és kitartása, akkor meg tudja csinálni. :)

Sziklamászás

A közelben található néhány bazaltkúp, melyek megfelelő tapasztalattal és felszereléssel jól mászhatók.

Sólyombérc:
Megközelíthető:  (Lásd 3. Túra)
A Középhuta táblánál át a fahídon, majd a sárga jelzésen a Mlaka rétig - innen a sárga háromszög jelzésen a Sólyombércig (szép kilátás, sziklamászó iskola)
Kb. 20 sziklamászó út van,  IV-VII. szintig 

Pengőkő:
Megközelíthető: (Lásd 6 sz. túra)
Csodálatos kilátás

Kerekkő:
Megközelíthető: (Lásd 3.túra)
Középhuta - Újhuta - kék kör jelzésen (a Barátok panzió előtt balra), az egykori vadaskerten keresztül a Kotliszka rétig - vörösfenyő erdőn keresztül a Szpanyalica völgyig - kék négyzet jelzésen balra az Oroszlán-szikláig - jobbra meredek erdei úton a Kerekkőig (szép panoráma)

 

City-bike túrák

1. túra:
Középhuta - Üveggyár - Óhuta - Regéc - - Középhuta
A falvakat összekötő aszfaltozott úton, enyhe emelkedővel Regécig.
Szint: Könnyű túra.
Távolság: 24 km

2. túra:
Középhuta - Újhuta - Flórika-forrás - Gerendás-rét - Kőkapu - - Középhuta
A túra aszfaltozott erdészeti úton vezet végig a Zemplén belseje felé, a Gerendás rétig emelkedővel, majd onnan lejtő Kőkapuig..
Szint: Rendszeresen biciklizők számára könnyű túra.
Távolság: 25 km

3. túra:
Középhuta - Üveggyár - Erdőhorváti - Komlóska - - Középhuta
A falvakat összekötő aszfaltozott úton, sík területen, minimális autóforgalommal.
Szint: Közepes túra
Távolság: 30 km

4. túra:
Középhuta - Üveggyár - Erdőhorváti - Tolcsva - Erdőbénye - - Középhuta
Falvak közötti, nem forgalmas útvonalon, sík terepen, kisebb emelkedőkkel.
Szint: Könnyű terep, közepes
Távolság: 40 km

5. túra:
Középhuta - Újhuta - Flórika-forrás - Gerendás-rét - Pálháza - Filkeháza - Füzér - Füzéri vár  - Füzér - Filkeháza - Pálháza - Gerendás rét - Flórika-forrás - Újhuta - Középhuta
A falvakat összekötő aszfaltozott úton, minimális autóforgalommal, a Pálháza és a füzéri elágazás közötti 6 km-es szakasz forgalmas lehet.
Szint: hosszú túra, kisebb-nagyobb emelkedőkkel
Távolság: 52 km

6. túra:
Középhuta - Üveggyár - Erdőhorváti - Tolcsva - Erdőbénye  - simai elágazás - boldogkőváraljai elágazás - Abaújszántó - Tállya - Mád - Disznókő (mezőzombori elágazás) - Bodrogkisfalud (bodrogkeresztúri elágazásig a 37-es főúton 4 km) - Szegi (37-es főúttal párhuzamosan a falun keresztül) - Olaszliszka - Vámosújfalu - Tolcsva - Erdőhorváti -  üveggyár - Középhuta
Vasútállomás: Mezőzombor, Olaszliszka (buszállomás is)
Szint: Nehéz túra, szintemelkedéssel, nagy távolság, 5 km a 37-es főúton
Távolság: 88 km


 

Montain-bike túrák

7. túra:  
Középhuta - Újhuta - Flórika-forrás - Gerendás-rét - kék jelzésen balra Istvánkútig - sárga jelzésen (erdészeti út) Üveggyár - Középhuta
Szint: könnyű túra, erdei terepen
Távolság:  kb. 12 km

8. túra:
Középhuta - Üveggyár - Óhuta - Dorgói elágazás (Regéc előtt jobbra, sorompóval lezárt erdészeti út) - Pengő kő - Nagy Péter mennykő - Istvánkút - kék jelzésen Gerendásrét - aszfaltúton jobbra Flórika forrás - Újhuta - Középhuta
Szint: erdei terep, emelkedőkkel, montain bike szükséges
Távolság: 25 km

9. túra: 
Középhuta - Újhuta -  Hercegkút - Sárospatak - - Középhuta
Újhután a keresztnél jobbra fordulunk a kék négyzettel jelzett erdei turista út vezet Hercegkútra. Az erdei út hossza 4 km.
Szint: erdei terep, helyenként meredek emelkedőkkel, gyakorlatot és jó felszerelést igényel.
Távolság: 35 km

Sportolás

 

Szánkózás, sífutás

Télen gyönyörű a Zemplén. A hideg időjárás, illetve a szub-alpesi klíma miatt a hó általában akkor is megmarad, amikor a nagyobb városokban már régen elolvadt. Az erdei utak a sífutás szerelmeseit, a domboldalak a szánkózókat csalogatják. Több szánkózásra alkalmas domboldal található a falvak határaiban. ( Háromhután; Középhuta előtt a keresztnél. )

Lovaglás

 

Mogyoróska, Napkelte Vendégház
Rákóczi u. 1/a
Telefon: 46/387-543

 

Vízi sport - Evezés - Horgászás

1. Sárospatak - Bodrog kemping - a Bodrog-híd túlsó hídfőjénél jobbra. Kajak - kenu kölcsönzés.

2. Tokaj - Vizitelep, Bodrogkeresztúri út 5.
Telefon: 47/352-927; 47/352-937
A Bodrog és a Tisza összefolyásától párszáz méterre a Bodrog parton. 
Kajak -  kenu kölcsönzés.

 

Zempléni kalandpark - www.zemplenikalandpark.hu

 

 

Látnivalók, programajánlatok

 

Háromhuta

 

Településünk főleg erdeiről, túraútvonalairól, gazdag növény és állatvilágáról, illetve fokozottan védett területeiről híres, de akad látnivaló a településen belül is. Érdemes végigsétálni a falun, megfigyelni a díszes homlokzatokat, betérni a templomba és beszélgetni a helyi emberekkel.

 

Újhuta:

 

Csobogó forrás - Tiszta, hűsítő forrásvize jól jön a túrák előtt és után.

 

Waldbott (Bretzeinheim) kastély - A kastély ma sajnos romos állapotban várja sorsa jobbra fordulását, reméljük a jövőben régi pompájában láthatjuk.

 

Harangláb - Kőből és fából épült harangláb, melyet temetések, esküvők alkalmával használtak, használnak. A harangláb előtt háborús emléktábla áll.

 

Lakóházak, jellegzetes homlokzatok - A településre jellemző kőből épült lakóházak homlokzatai gazdagon díszítettek.

 

Középhuta:

 

Játszótér - Fa játszótér pihenővel, mellette sátorozásra, piknikezésre alkalmas területtel és focipályával.

 

Római Katolikus Templom - Szent Anna templom - Az első templom 1850-ben épült fából, a mostani kőtemplom és kereszt 1870-ben készült el. A templom védőszentje Szent Anna. A 2007-es külső és a 2010-es belső felújításnak köszönhetően a templom teljesen megújult. A templomot sajnos nem tudjuk folyamatosan nyitva tartani, de csoportoknak, túrázóknak előzetes megbeszélés után kinyitjuk, és bemutatjuk. (06 30/604-9311)

 

Lakóházak, jellegzetes homlokzatok

 

Óhuta:

 

Harangláb - Kőből és fából épült harangláb, melyet temetések, esküvők alkalmával használtak, használnak. Régen itt is tartottak szentmisét.

 

Babuka tó - A vegyesbolt mellett elindulva 10 perc séta felfelé. Pihenési, szalonna sütési lehetőség, szép kilátás. 

 

Lakóházak, jellegzetes homlokzatok

 

 

Háromhuta és környéke

(Programajánlatok)

 

Várnéző körutak, Háromhutáról elindulva, és visszaérkezve.

 

1.

Háromhuta - Regéc - Boldogkőváralja - Füzér - Háromhuta
Körút hossza: Kb. 129 km 
 

2.

Háromhuta - Regéc - Boldogkőváralja - Füzér - Sárospatak - Háromhuta
Körút hossza: Kb. 141 km

 

Délutáni borozás Tolcsván. ( Háromhutától 15 km. )

A településünktől 15 km-re fekvő hegyaljai település méltán híres finom borairól. A bormúzeum és a település számos pincéje várja a borászat iránt érdeklőket, és a borkóstolókat. ( Előzetes egyeztetés! ) Részletek: www.tolcsva.hu

 

 

A túrázás és hegymászás közben jól jön a változatosság. A várnéző körutak és a tolcsvai borkóstolás remek program iskolás csoportok és kisebb társaságok számára. Ezek természetesen változtathatóak és kibővíthetőek új programokkal, mint például  egész napos kirándulás Sárospatakra,  Sátoraljaújhelyi kalandparkozás, vagy a Vizsolyi biblia megtekintése. A túrák és programok megszervezésében segítséget nyújt az Információk menüpont és a letölthető információs füzet.

 

Kellemes kikapcsolódást és jó szórakozást kívánunk Háromhután és környékén!