Megközelítés

Háromhuta Magyarország északkeleti, Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén, a Zempléni-hegység szívében fekszik. Megközelíteni autóval, illetve a tömegközlekedési eszközök közül vonattal és autóbusszal lehetséges.

A település megközelítése tömegközlekedéssel:

Háromhutának saját vasútállomása nincs, hozzá legközelebb a Budapest-Keleti – Hatvan – Miskolc – Szerencs – Sátoraljaújhely vasútvonal Olaszliszka-Tolcsva nevű vasútállomása esik, amely Vámosújfalu község közigazgatási területén helyezkedik el. Innen autóbusszal lehet eljutni Háromhutára. A vonatok menetrendjéről a www.mav-start.hu oldalon, a buszok menetrendjéről pedig a www.menetrendek.hu oldalon tájékozódhat.

A település autóval történő megközelítésének lehetőségei:

  1. Háromhuta viszonylag közel esik a 37. számú, Miskolc és Sátoraljaújhely között húzódó főútvonalhoz. Aki ezen az útvonalon keresztül szeretné megközelíteni a települést, annak Miskolc felől Sátoraljaújhely irányába kell elindulnia, majd a Szerencset követő 25. kilométernél Tolcsva község felé kell lekanyarodnia a főútvonalról. Innen Tolcsván és Erdőhorvátin keresztül közelíthető meg Háromhuta. A 37. számú főútvonal Nyíregyháza felől is elérhető, Tokajon és Bodrogkeresztúron vagy Tarcalon keresztül. (A 37-es főútvonal Gesztelyig négysávos, Szerencsig tartó négysávosítása pedig jelenleg is zajlik.)
  2. Háromhuta az Abaúji térségen keresztül is megközelíthető. Aki innen érkezik, annak Miskolc után Tornyosnémeti irányába kell továbbhaladnia az M30-as autópályán Garadnáig. Az autópályáról itt lehajtva a Garadna – Novajidrány – Vizsoly – Vilmány – Fony – Regéc – Háromhuta útvonalon keresztül érhető el a település. Az autópályáról Encsnél is letérhetünk, ez esetben viszont az Encs – Gibárt – Abaújkér – Korlát – Fony – Regéc – Háromhuta vagy az Encs – Méra – Novajidrány (3-as úton) – Vilmány – Fony- Regéc – Háromhuta útvonalat kell követnünk Háromhutáig. (A GPS általában az utóbbit részesíti előnyben.) Az abaúji térségen átvezető útvonal valamivel lassabb, de látnivalókban gazdagabb. 

Figyelem! Mint ahogyan azt az előző két pontban is leírtuk, Háromhuta csak Regéc és Erdőhorváti irányából közelíthető meg, illetve ugyanezen településeken keresztül hagyható el. Bár a település Kishuta községgel is közúti összeköttetésben áll, ezen útszakasz mindkét végén sorompóval zárt és csak engedéllyel használható. Nem lehetséges továbbá Pálháza város megközelítése sem Háromhuta irányából, még ha egyes GPS programok fel is kínálják ezt az opciót.

Érdemes tudni továbbá, hogy Háromhuta három településrészből áll, melyeknek nevei: Újhuta, Középhuta és Óhuta. Óhutához tartozik még Üveggyár településrész, de ezt a hivatalos térképek külön nem jelölik. Ezen településrészek egymástól 2-3 km távolságra fekszenek, és közöttük többnyire külterületek, valamint hétvégi házak vannak. A település tagoltsága sokszor megtéveszti az ide látogatókat, ezért a GPS készülékbe a Háromhuta megnevezést és a pontos címet érdemes beírni. Pl.: 3936 Háromhuta, Rákóczi út 18. – Ez a cím Óhuta településrészen van, Középhuta településrészen a Petőfi út, Üveggyár településrészen pedig az Erdészet út halad keresztül.

Kérjük, hogy utazását a fent leírtak figyelembevételével tervezze meg. Jó utat kívánunk, és szeretettel várjuk Háromhután!

Háromhuta és környéke