Nyár végi események és történések

Balra fent a Tanoda kávézó cégérei, lent pedig egy iskolás csoport az erdei iskola előtt. Jobbra fent a megáradt Tolcsva-patak, lent pedig a második angolóra egyik pillanata.

Az olyan hagyományos nyári rendezvények mellett, mint az Anna-nap, a Futóverseny, vagy az augusztus 20-hoz kapcsolódó koncert, idén is több, kisebb-nagyobb esemény gazdagította a nyár végét. Ezekről, valamint a településhez kapcsolódó egyéb történésekről számolunk be most röviden.

Augusztus 7-én lelkes háromhutai természetbarátok alakítottak baráti kört az óhutai Tanoda kávézóban. A baráti kör tagjai rendszeresen szeretnének gyalogos és kerékpáros túrákat tartani, valamint különböző előadásokat és klubfoglalkozásokat szervezni. A körhöz bárki csatlakozhat, a következő eseményről a kávézó facebook oldalán adunk majd hírt, de Tatay Lászlónál, a 06 30 943 0131-es telefonszámon is lehet érdeklődni.

Augusztus 8-án szintén a kávézóban került sor egy rendhagyó angolórára Granville Pillar jóvoltából. A hagyományteremtő szándékkal megszervezett óra célja az angol nyelv gyakorlása és fejlesztése, valamint a kommunikációs gátlások legyőzése. Az órákon bárki részt vehet, a beszélgetés mindig egy-egy téma köré épül. Az első órán Háromhutáról, az augusztus 22-én megtartott másodikon pedig a magyar hagyományokról volt szó. Azoknak, akiket érdekel a lehetőség, érdemes figyelniük a kávézó facebook oldalát, ahol hamarosan közzétesszük majd a következő óra időpontját.

Augusztus 17-én helyükre kerültek a Tanoda kávézó cégérei. A felső, kovácsoltvas keretes tábla magára a kávézóra, az alsó, fakeretes tábla pedig a kerékpárkölcsönzőre hívja fel az erre járók figyelmét. A kovácsoltvas cégér egyszer már felkerült a helyére, de akkor sajnos néhány nap múlva nekiütközött valaki és leszakította. Az alsó tábla elhelyezésével ezt szeretnék kivédeni, de kérjük, hogy a buszok és nagyobb gépjárművek vezetői fokozottan figyeljenek lehúzódás, vagy fordulás esetén.

Augusztus 18-án a Zempléni Fesztivál keretében az Újhuta Kastélyszállóban adott koncertet Révész Richárd Latin Trio együttese. A koncertre sokan voltak kíváncsiak, így az adott időpontban Újhután szinte nem lehetett parkolóhelyet találni. Örülünk a koncert sikerének, és bízunk benne, hogy településünk is elnyerte a nézőközönség tetszését.

Augusztus 20-án a GasztroBicikli elnevezésű ünnepi kerékpáros túra résztvevői látogattak el településünkre. A megfáradt kerékpárosok a Tanoda kávézóban fogyaszthattak kávét vagy üdítőt az önkormányzat vendéglátásában. Köszönjük szépen Györki Erikának a szervezést, és reméljük, hogy a csapat tagjai hosszabb időre is visszatérnek majd a faluba.

Ahogy arról már az Ismerős Arcok koncert beszámolójában is hírt adtunk, augusztus 23-án több órán át tartó, özönvízszerű felhőszakadás zúdult a településre. A hatalmas esőzés következtében jelentős mértékben megemelkedett az Újhután és Középhután keresztül folyó Tolcsva patak szintje. Újhután, illetve Újhuta és Középhuta között sajnos néhány helyen ki is lépett a medréből, de jelentősebb károk nem keletkeztek. Óhutát kevésbé érintette a zivatar, de a patak vízszintje ott is megemelkedett, a koncert helyszínén pedig a már részben összeállított hangosítás került veszélybe. Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen zivatar után az Ismerős Arcok koncert megtartása egyáltalán szóba jöhetett, de az Isteni gondviselésnek hála hat órára teljesen kitisztult az ég, és még a nap is kisütött.

Szeptember 4-én készülő könyve kapcsán Buczkó József (etnográfus, muzeológus) tartott előadást Háromhuta népi építészetéről a Tanoda kávézóban. A közeljövőben megjelenő kötet településünk épített örökségével foglalkozik majd, különös tekintettel a lakóházakra, gazdasági épületekre, sírjelekre és egyéb szakrális építményekre. Köszönjük szépen az előadást, és bízunk benne, hogy a kötet megjelenésről hamarosan hírt adhatunk majd.

Bár a koronavírus miatt idén a legtöbb iskolai kirándulást és tábort lemondták, júniustól már érkezhettek csoportok az erdei iskolába. Néhány csoport az iskola által kínált programokon is részt vett, és a gyerekek nagy érdeklődéssel vettek részt a különböző foglalkozásokon. Augusztus közepén Tolcsva Község Önkormányzatának jóvoltából felső tagozatos tolcsvai iskolások tölthettek el három napot az erdei iskolában. A gyerekek a tábor során megismerkedtek a helyi növény és állatvilággal, bejárták a település nevezetes helyeit, és ellátogattak a regéci várba is. Reméljük, hogy az iskolában vendégeskedő csoportok tagjai közül sokan gazdagodtak új élményekkel, és visszatérnek még hozzánk. A megadott elérhetőségeken természetesen már jövő évre is lehet foglalni.

További híreink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük