Rákóczi Emléknap

2017. március 25-én Háromhuta Község Önkormányzata, Regéc Község Önkormányzata, valamint az Ősforrás Hagyományőrző, Turista és Sportegyesület immár harmadik alkalommal rendezte meg a Rákóczi Emléknapot, amelyhez idén a Fony községben található Babotsay kúriát felújító és fenntartó Csorgó-Part Nonprofit Kulturális Kft. is csatlakozott.

Az ünnepség Középhután, a Szent Anna templom előtt zászlóbontással kezdődött, ahol a Rákóczi, a nemzeti, és a háromhutai zászlókhoz, a vendég települések zászlói is csatlakoztak . Innen a gyalogos résztvevők az óhutai Rákóczi emlékparkba indultak, ahol 11 órakor a Himnusz kíséretében felvonták a Rákóczi lobogót. Verbovszki Károly polgármester köszöntője után verses-zenés kulturális műsor következett, majd Tatay László, az Ősforrás Hagyományőrző, Turista és Sportegyesület elnöke intézett beszédet a jelenlévőkhöz. Ezt követően Háromhuta és Regéc község polgármestereivel, valamint Szegedi Imrével, a Babotsay ház képviselőjével együtt, emlékszalagot kötött a fejedelem tiszteletére állított kopjafára. A háromhutai ünnepség végén Tarr Eszter Csilla citerával kísért kuruc kori dalokkal elevenítette fel Rákóczi korát. Nemzeti imánk, a Boldogasszony Anyánk eléneklése után a résztvevők Fony községbe indultak, ahol a Babotsay háznál folytatódott az emléknap.
Itt egy kis frissítő és pogácsa elfogyasztása után Szegedi Imre, a Csorgó-Part Nonprofit Kulturális Kft. vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette velük II. Rákóczi Ferenc és Babotsay Izsák kapcsolatát. Gondolatait Kelemen Csaba színművész előadása követte, amelyet a Szózat elszavalásával zárt. Ezt követően Szegedi Imre leleplezte, Polgár Ferenc c. esperes pedig megáldotta a Babotsay Izsák emlékére állított emléktáblát. A Vilmányi Búzavirág Dalkör előadása után a résztvevők a következő helyszínre, Regéc várába indultak.

A vár belső udvarán összegyűlt ünneplőket Bakos Ferenc, Regéc község polgármestere köszöntötte, majd dr. Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. Simon Zoltán történész (a vár feltárásának vezető régésze) megható beszéde után tárogató dallamainak kíséretében, dr. Hörcsik Richárd képviselő úr, Bakos Ferenc és Verbovszki Károly polgármester urak megkoszorúzták a II. Rákóczi Ferenc emlékére állított emléktáblát. Az ünnepség egyik csúcspontjaként – Kelemen Csaba színművész nagyszerű alakításával – az 1703. június 16-án elmondott zászlóbontó beszéddel idéztük meg a fejedelem alakját. A felemelő szózat után zenés-táncos műsor következett. Az ünnepség a Boldogasszony Anyánk énekkel zárult, majd a Kard és Kereszt Johannita Testvériség bemutatóját tekinthették meg az érdeklődők, amely szintén nagy sikert aratott. A várbeli ünnepség után a résztvevőket Regécen, a látogatóközpontban vendégelték meg a szervezők. A jó hangulatú beszélgetés és közös nótázás a kora esti órákig tartott.

A szervezők ezúton is szeretnék kifejezni köszönetüket mindazoknak, akik munkájukkal, előadásukkal hozzájárultak az emléknap sikeres lebonyolításához. Külön köszönjük a Háromhutai Polgárőr Egyesületnek a rendezvény biztosítását, Fábián Andrásnénak és segítőinek pedig a finom ebédet. Reméljük, mindenki jól érezte magát és jövőre ismét együtt ünnepelhetjük a nagyságos fejedelem, II. Rákóczi Ferenc születésnapját.

A kulturális műsorban közreműködtek:

Kelemen Csaba, az Egri Gárdonyi Géza színház művésze
Martinovszky István tárogatóművész
Fekete Krisztina brácsás
Tarr Eszter Csilla citera- ének
Túl a Tiszán Hagyományőrző Egyesület
Háromhutai Asszonykórus
A vilmányi Búzavirág Daloskör
Kard és Kereszt Johannita Testvériség

További híreink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük