Megemlékezés a Trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójáról

A fotógaléria megtekintéséhez kattintson a képre. A galéria 45 db fotót tartalmaz.

Egyszerű, de méltó keretek között emlékeztünk meg a Trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójáról 2020. június 7-én, vasárnap. A Középhuta elején található Nemzeti Emlékparkban megtartott megemlékezés elején a Himnusz soraira felvontuk majd félárbocra eresztettük a nemzeti lobogót. Ezt követően Verbovszki Károly polgármester emlékezett meg a száz évvel ezelőtt történt eseményekről.

Beszédében a Trianoni békediktátum következtében elszenvedett veszteségek kapcsán arról beszélt, hogy a századik évforduló napja elsősorban gyásznap, s csak aztán lehet ünnepnap. Mint elmondta, gyásznap a hazánkat ért hatalmas területi és lakossági veszteségek miatt, gyásznap, mert megalapozta a II. világháború kirobbanását, és gyásznap, mert az elszakított területeken élő magyarok a mai napig diszkriminatív bánásmódban részesülnek. Utóbbi kapcsán fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a máskor oly könnyen ítélkező Európai Unió szinte szótlanul tűri, hogy Romániában megbírságolhatják azokat, akik kiteszik a Székely zászlót, vagy, hogy Ukrajnában korlátozhatják a magyar nyelvhasználatot. Megemlítette továbbá a magyarság elleni szélsőséges támadásokat, amelyekre példaként a tavalyi évben az Úz-völgyi katonatemetőben történteket elevenítette fel. Véleménye szerint a Trianoni békediktátum elfogadhatatlan volt 1920-ban, és elfogadhatatlan ma, 2020-ban is. A magyarok számára talán mindig az lesz, de addig biztosan, amíg a kisebbségbe szorult honfitársaink nem élhetnek békességben, és nem élhetik meg szabadon magyarságukat. Megemlékező beszédében fontosnak tartotta azonban azt is megjegyezni, hogy az ünneplésre is van okunk. Ünnepelhetjük, hogy egyre szaporodnak a Trianoni emlékhelyek és megemlékezések, és ünnepelhetjük azt az összefogást, amely az elmúlt években kezdett körvonalazódni a Kárpát-medencében. Zárásképpen elmondta, hogy legyünk büszkék magyarságunkra, és védjük meg, illetve őrizzük meg mindazon értékeket és hagyományokat, amelyeket őseink ránk hagytak.

Polgármester úr megemlékező gondolatai után a sárospataki Nyolckor Színház szívbemarkoló, kifejezetten a Trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára összeállított műsorát láthatták-halhatták a jelenlévők. A megemlékezés végén az anyaországban és az elszakított területeken élők összetartozásának, valamint a boldogabb jövőbe vetett hitének jelképeként a Székely Himnusz soraira vontuk vissza a nemzeti lobogót az árboc tetejére. Ezúton is köszönjük szépen mindenkinek a részvételt, a Nyolckor Színház művészeinek az előadást, a közreműködőknek pedig a segítséget.

2020. június 4-én, a békediktátum aláírásának 100. évfordulóján 16 óra 32 perckor 100 másodpercig tartó harangszóval, a nemzeti lobogók félárbocra eresztésével, és mécses gyújtással emlékeztünk meg erről a szomorú évfordulóról. Ezúton is köszönjük szépen mindazok munkáját és segítségét, akik a harangozásban, a zászlók levonásában és a mécses gyújtásban közreműködtek.

További híreink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük