Sztrapacska nap és koncertek

A fotógaléria megtekintéséhez kattintson az egyik képre. A galéria 84 db fotót tartalmaz.

Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódva 2021. augusztus 21-én „Sztrapacska napra” és koncertekre vártuk az érdeklődőket az óhutai rendezvénytéren. Az idei ünnepi esemény egy a testvér-településünkkel, Perénnyel közösen elnyert pályázat jóvoltából valósulhatott meg, az Interreg (Szlovákia-Magyarország) partnerségi program keretében.

A nap programjai délután két órakor, az új kenyerek kemencébe helyezésével, valamint a sztrapacska készítésének előkészületeivel vették kezdetüket. Az új kenyereket Timkó Péter pék és segítői már abban a két új mobilkemencében sütötték meg, amik szintén a fent említett forrásból kerültek beszerzésre. Bár a kemencéket a hét folyamán már üresen felfűtötték, ez alkalomból sütöttek bennük először. Örömmel mondhatjuk, hogy beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, így jó szolgálatot tesznek majd a jövőbeli rendezvényeinken is. Az új kenyerek elkészítésére és a kemence működésére sokan voltak kíváncsiak, néhány szerencsés pedig a kovászból is kaphatott egy keveset, így bízunk benne, hogy ez a program többek kedvét is meghozta a kenyérsütéshez. A kenyerek sütése közben természetesen a helyi asszonyok és lányok, valamint segítőik is hozzáláttak a bemutatásra és kóstolásra szánt sztrapacska adagok elkészítéséhez, ami szintén sok érdeklődőt vonzott a sparheltek és lábasok köré. Akadt dolga bőven az asszonyoknak, hiszen a sztrapacska készítésének egyes lépési mellett, a látogatóktól érkező kérdésekre és az érdeklődők „hadára” is figyelniük kellett. Nagy is volt a sürgés-forgás, de végül minden a helyére került, és délután négy óra körül összehangolt munkával elkészült a sztrapacska. A bemutatóhelyszínen és a háttérben több, mint 400 (kóstoló) adag túrós, illetve káposztás sztrapacska készült el háromhutai módra, a látogatók nagy örömére. Az pedig, hogy a rendezvény mennyi érdeklődőt vonzott, jól mutatja, hogy a nap végére bizony egyetlen adag sztrapacska sem maradt. Bízunk benne azért, hogy mindenkinek jutott a kóstolóból, de ezúton is elnézést kérünk azoktól, akik valamilyen úton-módon lemaradtak erről a finomságról. Az elkészítés bemutatásával és kiosztott receptekkel nem titkolt célunk volt természetesen a háromhutai sztrapacska népszerűsítése, így mindenkit arra buzdítunk, hogy ha még nem tette volna meg, próbálkozzon meg otthon is az elkészítésével.

A sztrapacska elfogyasztása után, fél hatkor az új kenyerek megáldására került sor. A két kemencében, első körben kilenc darab egy kilós kenyér sült ki, amiket Kecskés Attila plébános áldott meg, miután felidézte aratással kapcsolatos gyerekkori emlékeit. A megáldott új kenyereket ezt követően kóstolhatták meg a látogatók, akiknek bizonyára nagyon ízlett, hiszen egyetlen szelet sem maradt belőlük. A kenyérszentelés után Verbovszki Károly polgármester és Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő köszöntötte röviden a megjelenteket. Polgármester úr az egybegyűltek között külön köszöntötte a népes perényi küldöttséget, beszámolt a közös pályázati sikerről és rendezvényekről, majd mindenkinek szép ünnepet és kellemes kikapcsolódást kívánt. Képviselő úr is szeretettel köszöntött mindenkit, majd az ünneppel kapcsolatban osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. Mint elmondta, Szent István király egy olyan örökséget hagyott ránk, amire joggal lehetünk büszkék, és amit kötelességünk megőrizni a mai világban, a mai körülmények között is. Ezt követően örömét fejezte ki Háromhuta fejlődését illetően, majd az olyan tervezett fejlesztésekről, mint a Pálos kolostorrom rekonstrukciója, vagy az útfelújítások beszélt. Végezetül mindenkinek jó szórakozást, és jó egészséget kívánt.

A rövid beszédeket követően a már visszatérő vendégként köszöntött sárospataki 8Kor színház ünnepi műsorát láthatták az egybegyűltek, amit ezúttal is hazafias versek és az ünnephez kapcsolódó dalok alkottak. Az előadás végére kisült a második adag kenyér is, amit szintén az egybegyűltek fogyaszthattak el. A „Sztrapacska nap” Kovács Nóri és zenekarának fantasztikus hangulatú koncertjével zárult, este fél kilenckor.

Az nap részeként, a Tanoda kávézó mellett a MÉZESHUTA családi vállalkozás fennállásának 10. évfordulója alkalmából tartott nyílt napot, és várta különböző programokra az érdeklődőket. Örömmel láttuk, hogy sokan kóstolták meg a helyi mézeket, akár már az új kenyér megédesítése gyanánt is.

A Hegyalja TV riportja IDE kattintva tekinthető meg.

Háromhuta Község Önkormányzata ezúton is köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a rendezvény sikeres megvalósításához.

Köszönjük Perény Község Önkormányzatának a több éves testvér-települési együttműködést, valamint a partnerségi program lebonyolítása során tanúsított hozzáállást, segítőkészséget és támogatást. Köszönjük Molnár László polgármester úr és a képviselő testület, valamint a helyi lakosok támogatását, vendégszeretetét, és itteni rendezvényeken való megjelenését. Köszönjük továbbá Horváth Lászlónak és munkatársainak, valamint a Tolcsvai Közös Hivatal munkatársainak a partnerségi program lebonyolításában nyújtott segítséget és támogatást.

Köszönjük mindazok munkáját, akik a rendezvény előkészületeiben és lebonyolításában közreműködtek. Köszönjük az önkormányzati dolgozók és a diákmunkások munkáját, Timkó Péternek és segítőinek a kenyérsütést, a helyi asszonyoknak, lányoknak és segítőiknek pedig a sztrapacska elkészítését. Köszönjük továbbá Tolcsva Község Önkormányzatának támogatását, a tolcsvai konyha munkatársainak közreműködését, és Baráth Zoltán szakács, valamint segítői munkáját.

Köszönjük minden helybeli, üdülőtulajdonos és önkéntes közreműködését, a rendezvény eszközökkel való támogatását, és bármilyen nemű segítséget. Köszönjük a 8Kor színház művészeinek közreműködését, Kovács Nóri és zenekarának a koncertet, Kecskés Attila plébánosnak pedig az új kenyerek megáldását.

Végezetül, de nem utolsó sorban pedig köszönjük mindenkinek a részvételt. Reméljük, hogy a szeptember 25-én megrendezésre kerülő „Családi napon” újra találkozhatunk majd.

A sztrapacska receptje magyar és szlovák nyelven IDE kattintva érhető el.

A rendezvény az FMP-E/1901/4.1/091 azonosítóval rendelkező projekt keretén belül, az Európai Unió és Európai Regionális Alap társfinanszírozásával valósult meg

További híreink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük