Határmenti tematikus programok / Prihraničné tematický spoločné programy

Július 24. és augusztus 21. között gasztronómiai és kulturális rendezvényekre került sor Háromhután, illetve testvértelepülésünkön, a szlovákiai Perény községben. A „Határmenti tematikus gasztro-kulturális közösségi programok –  Háromhuta-Perin” ( „Prihraničné tematický gastro-kulturálne spoločné programy v obciach Háromhuta – Perín”) elnevezésű projekt (Project ID: FMP-E/1901/4.1/091) keretében lehetőség nyílt a két község közötti kapcsolat megerősítésére, valamint a rendezvényekhez szükséges eszközök beszerzésére. A tajjellegű ételek „köré” szervezett programokat nagy érdeklődés övezte. Beszámolóinkat és a rendezvényeken készült fotókat a http://www.haromhuta.hu/category/hirek/ oldalon tekinthetik meg.

A projekt részleteiről az alábbi, két nyelvű beszámolóban olvashatnak:

Project ID: FMP-E/1901/4.1/091

Prioritási tengely: PT – 4 – Közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása

A projekt megnevezése: Határmenti tematikus gasztro-kulturális közösségi programok –  Háromhuta-Perin

Názov projektu: Prihraničné tematický gastro-kulturálne spoločné programy v obciach Háromhuta – Perín

A tervezett kis projekt a keleti,  szlovák-magyar határ-menti régióban szeretne helyi gasztronómiai élményekkel egybekötve, kulturális és természeti -ökológiai értékeket bemutatni, népszerűsíteni, messzemenőkig figyelembe véve és megvalósítva a gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatóság szempontjait. Háromhuta (HHÖ)  és Perin (OPC) azért alkalmas helyszínek, mivel aktív helyi közösségi rendezvény terekkel rendelkeznek, ahol a helyi közösségi részvétel társul a  természeti ( erdei, és vízparti) környezettel és kulturális örökséggel, hagyományokkal és élmény elemekkel. A projekt illeszkedik a PT4 – Közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása prioritás tengelyhez. Javítja és erősíti a régiók közötti és túli, határon túli intézményközi ( önkormányzati hivatalok) együttműködés szintjének és az állampolgárok (hagyományőrző civil szervezetek) közötti határon átnyúló együttműködés kiszélesítése. A projekt határon átnyúló magas társadalmi részvétellel megvalósuló kétnyelvű tapasztalatcserére, önkormányzatok közötti szervezéssel megvalósuló rendezvény szervezésre irányul. A két településen 2-2 tematikus gasztro-kulturális rendezvény kerül megrendezésre. HHÖ- vadétel ( tavaszi) és sztrapacska (nyári) fesztivált. OPC- halétel (őszi) és disznótoros (téli) fesztivál napot tart. Az egyes események 150 helyi és 150 partner települési résztvevővel ( összesen 300 fő/ alkalom) kalkulál. A bemutató jellegű étel kóstolókat népzenei előadók, hangszeres fellépők egészítik ki. A két rendezvény helyszínen a partner település kulturális és hagyományőrző csoportjai, helyi termék készítő kézművesei is bemutatkoznak. A projekt promóciós, az ételkészítés, látványkonyha eszközeire kíván forrást igényelni 15%-os önerő hozzáadásával.

Plánovaná realizácia malého projektu sleduje v prihraničnej oblasti zakladajúcej sa na spolupráci dvoch partnerských obcí organizovať gastrokulturálne podujatie, ktoré okrem iného predstaví aj prírodno-ekologické špecifiká a hodnoty oboch regiónov ako aj potrebu ich udržateľnosti v aspekte hospodárskej a spoločenskej udržateľnosti. HHÖ a OPC sú práve preto vhodným miestom konania takýchto projektov financovaných podujatí, lebo obe obce disponujú výnimočne vhodným verejným priestranstvom. Dostupnosť a lokalizácia priestranstiev dávajú možnosť spájania prírodných daností a angažovanosti miestnej komunity ako aj občianskych a kulturálnych organizácií. Aktivity umožnia nositeľom miestnych tradícií prezentujúci kulturálny zážitok pre návštevníkov v autentickom prírodnom prostredí hornatej krajiny HHÖy a významného chráneného územia s bohatou faunou a flórou Perínskych rybníkov, ktoré sú už z minulosti známou a vyhľadávanou lokalitou. Projekt vrámci hranice presahujúcej občianskej angažovanosti smeruje kzabezpečeniu dvojjazyčnej výmene skúseností, ktorá sa zabezpečí organizovaním podujatí miestnymi samosprávami. V oboch obciach dôjdek realizácii 2-2 tematických gastrokultruálnych  podujatí: HHÖ-jedál z diviny a haluškový festival, v OPC jedlá z rýb a zabíjačkové špeciality. Projekt počíta s nákladmi na účasť 150 miestnych a 150 partnerských návštevníkov.  Na oboch miestach realizovaných podujatí sa zúčastnia účinkujúci z partnerskej obce. V projektovej kalkulácii je zarátaná 15 % spoluúčasť na zakúpenie kuchynského vybavenia, ktoré má zabezpečiť zážitkovú kuchyňu, prípravu jedál a ich ochutnávku a servírovanie.

További híreink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük