Könyvbemutató

A fotógaléria megtekintéséhez kattintson a képre. A galéria 32 db fotót tartalmaz.

A Háromhutáért Alapítvány és az önkormányzat közös szervezésében június 26-án, szombaton került sor Buczkó József: HÁROMHUTA NÉPI ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉGE valamint emlék- és sírjelei című kötetének ünnepélyes bemutatására.

A művelődési házban megtartott, délután öt órakor kezdődő rendezvény elején Verbovszki Károly polgármester köszöntette az egybegyűlteket. Beszédében örömét fejezte ki a kötet megjelenését illetően, mert mint elmondta, ez egy fontos mérföldköve annak a munkának, amelyet az önkormányzat, az alapítvány, valamint szakemberek és önkéntesek tűztek ki célul maguk előtt Háromhuta épített örökségének megőrzése és átörökítése érdekében. Beszéde folytatásában erről az örökségről, valamint az azzal kapcsolatos munkáról és eredményekről osztotta meg gondolatait, majd a szerző példamutató munkásságára hívta fel a figyelmet. Végezetül megköszönte Buczkó József kitartó és lelkiismeretes munkáját, valamint mindazok segítségét, akik szakmai vagy anyagi támogatással, fotók adományozásával, vagy emlékeik elmesélésével járultak hozzá a kötet megjelenéséhez. Köszönetet mondott továbbá mindazoknak, akik portájuk és házuk karbantartása, felújítása, vagy átépítése során tiszteletben tartják a helyi építészeti hagyományokat, megőrizve ezzel Háromhuta épített örökségét, és szépségéről méltán híres településképét. Köszöntő beszédét követően polgármester úr emléktárgyat adott át a szerzőnek, feleségét pedig virágcsokorral köszöntötte.

A rendezvény folytatásaként a kötetet a szerző, Buczkó József néprajzkutató, címzetes múzeumigazgató mutatta be. Beszéde elején fontosnak tartotta elmondani, hogy ezt általában nem a szerző teszi meg, de a könyvet lektoráló Dr. Dám László (A nyíregyházi Jósa András Múzeum nyugalmazott igazgatója.) egészségügyi okok miatt sajnos nem tudott eljönni a bemutatóra. A szerző ezt követően a vidékhez, valamint a településhez való kötődéséről, és annak történetéről osztotta meg gondolatait, majd a kötet megszületésének körülményeiről beszélt. Mint elmondta, Háromhuta népi építészeti szempontból is egy igen értékes település, hiszen az elmúlt évtizedek során végbement modernizáció, valamint a megjelenő divatirányzatok ellenére mindmáig megőrizte száz évvel ezelőtti jellegét és településképét. Az említett változások nem formálták át jelentősen és visszafordíthatatlanul a település lakóházait és gazdasági épületeit, szakrális építményeit, illetve emlékjeleit pedig jóformán változatlanul hagyták. Ennek köszönhetően rendelkezik ma Háromhuta olyan építészeti örökséggel, amely többek között megérdemli, hogy egy külön kötetben összegyűjtve mutassák be az érdeklődők számára. Részben ez ihlette tehát a szerzőt arra, hogy több éves kutatómunka, valamint levéltári adatok, fotók és visszaemlékezések összegyűjtése után megírja a „HÁROMHUTA NÉPI ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉGE valamint emlék- és sírjelei” című kötetet. Buczkó József szólt arról is, hogy ebben a könyvben eredetileg kifejezetten a lakóházakat, portákat és gazdasági épületeket szerette volna bemutatni, végül azonban ezt kiegészítette az olyan szakrális emlékekkel is, mint a haranglábak, a kápolnák, az útmenti és temetői feszületek, valamint régi sírjelek. Véleménye szerint ugyanis helyi építtetőik és építőik által ezek is szorosan kapcsolódnak a település népi építészeti örökségéhez, amelyről így a kötet átfogó képet ad. A szerző a kötet bemutatása után a helyi népi építészet néhány szép példájára és különlegességére hívta fel a figyelmet, majd a lakóházak felújítása kapcsán osztotta meg gondolatait és tanácsait az egybegyűltekkel. Végezetül megköszönte mindazok segítségét, akik valamilyen formában hozzájárultak a kötet megszületéséhez, és mindenkit arra kért, hogy további összefogással és példamutatással járuljon hozzá a település épített örökségének megőrzéséhez és megismertetéséhez. Mert mint elmondta, ez a közösség képes arra, hogy ezen a téren is példát mutasson a térségnek és az országnak, egyre több ember figyelmét hívva fel ez által Háromhutára.

A könyv bemutatása után a sárospataki Bodrog Néptáncegyüttes tagjainak táncelőadása következett, majd dedikálással és kötetlen beszélgetéssel zárult a rendezvény. Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik jelenlétükkel megtisztelték az eseményt, és köszönet mindenkinek, aki munkájával, segítségével vagy felajánlásával járult hozzá a bemutatóhoz.

A kötetről:

A Háromhutáért Alapítvány kiadásában 750 példányszámban megjelenő 200 oldal terjedelmű, A/5 formátumú kötet szerzője Buczkó József néprajzkutató, címzetes múzeumigazgató. A kötetet Dr. Dám László nyugalmazott múzeumigazgató lektorálta, és látta el ajánlóval. Köszöntőt jegyez benne továbbá Verbovszki Károly polgármester és Prof. Dr. Hörcsik Richárd egyetemi tanár, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője. A kötet megjelenését 19 személy visszaemlékezéseivel, 10 személy és 1 múzeum fényképeivel, 83 család, személy, vagy szervezet pedig pénzügyi adományával támogatta. Munkájukat és támogatásukat ezúton is köszönjük szépen! (A kötet tartalomjegyzéke megtekinthető a fotógalériában.)

Frissítés! 2021.08.31 – A tiszteletpéldányok átadása megtörtént, a kötet pedig már mind a középhutai vegyesbolt, mind pedig az óhutai turisztikai központ kávézójában megvásárolható 3.000 – Ft/db áron.

További híreink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük