Pálos Majális és történések a kolostorromnál

A fotógaléria megtekintéséhez kattintson a képre. A galéria 15 db fotót tartalmaz.

Újraindultak az óhutai Pálos kolostorrom körüli munkák. Az alábbiakban Tatay László beszámolóját közöljük a történésekről.

“Fontos és érdekes dolgok történnek az óhutai PÁLOS kolostor területén!

Biztosan sokan örömmel hallották, hogy hosszabb szünet után újra felpezsdült az élet a Barátok-dűlőben. A néhány évvel ezelőtt elkezdődött régészeti feltárás sikeres volt, és a földmunkát végző kalákások lelkes munkájával felszínre került a kolostor megmaradt falainak jelentős része. Az ásatások az elmúlt években azonban sajnos nem folytatódhattak, mivel sem a régészeti munkákra, sem pedig a már feltárt falazatok konzerválására nem sikerült anyagi forrást találni.

Ez az év viszont ezen a téren fordulatot hozott, ugyanis az önkormányzatnak sikerült egy szerény összeget nyernie a már feltárt kőfalak megerősítésére. Hagyományosan minden évben május elsején, Fülöp és Jakab napján tartjuk a Pálos Majálist, amelynek keretében rendbe tesszük a romterületet. Az idén is sokan csatlakoztak, így sikerült előkészítenünk a területet a tervezett munkálatokra. A feladat a még feltáratlan területek járhatóvá tétele, cserjeirtás és kőpakolás volt.

Az említett munkák után május 22-én a Nemzeti Múzeum munkatársai geofizikai felmérést végeztek az előkészített területen. Talajradarral a még föld alatt rejtőző épületrészeket térképezték fel, amely során azonosították a kolostor nyugati szárnyát.

A következő feladat, hogy a kőfalak megerősítése előtt a Herman Ottó Múzeum régészeinek vezetésével az északi oldalon lévő helyiségek teljes feltárása megtörténjen. A feltárás június 26-án hétfőn kezdődik, önkéntes segítők közreműködésével, és várhatóan három hétig tart majd. Szeretettel várunk a csapatunkba társakat és segítőket, bárkit, aki érdeklődik a Pálos történelem és hagyományok, valamint a régészet iránt. Akár több napra is lehet csatlakozni, meleg ebédet biztosítunk a résztvevőknek.Ha jössz, kérlek előtte jelentkezz, mert egyszerre 4-5 emberre van szükség! Elérhetőségek: tataylaszlo@gmail.com, 06 30 943 0131

A feltárt falak állagmegóvására ugyan sikerült némi forrást szerezni, a régészeti munkák finanszírozása azonban továbbra is megoldandó feladat. Ezt a Háromhutáért Alapítvány vállalta magára, így kérjük, hogy akinek lehetősége van rá és érdemesnek tartja munkánkat, támogassa azt az alábbi számlaszámon keresztül.

Név: Háromhutáért Alapítvány
Számlaszám: 11734169-20008976
Közlemény: Pálos

Köszönjük!”

További híreink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük