Helynévgyűjtés a településen

A fotógaléria megtekintéséhez kattintson a jobb oldali képre. A galéria 7 db fotót tartalmaz.

Augusztus 15. és 18. között településünkön járt a Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének adjunktusa és három hallgatója, helynévgyűjtés céljából. Bár mindenkihez sajnos nem tudtak eljutni, sok falubelivel sikerült beszélgetniük az itteni helynevekről, amit ezúton is szeretnénk megköszönni, mind az adatgyűjtőknek, mind pedig az adatközlő falubelieknek. 
 
Alább idézzük az egyetem adatgyűjtőinek beszámolóját és köszönetnyilvánítását.
 
“Augusztus 15-e és 18-a között a Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke megbízásából helynévgyűjtést végeztünk Háromhután. Az interjúkat tizenkét adatközlővel (özv. Győrvári Ferencné Panni nénivel, özv. Kassai Ferencné Erzsi nénivel, özv. Szutorcsik Gyuláné Piroska nénivel, Szutorcsik Zoltánnal, özv. Szutorcsik Andrásné Éva nénivel, Juhász Andrásné Annuska nénivel, Juhász Antallal, özv. Vaszlavik Lászlóné Magda nénivel, özv. Bodnár Miklósné Berta nénivel, Tarnóczi Bernáttal, Tarnóczi Bernátné Erzsi nénivel és Tatay Lászlóval) bonyolítottuk le, akik mindannyian nagy segítségünkre voltak. Ki-ki a nevekkel, az azokhoz tartozó történetekkel, lokalizációval, névmagyarázatokkal, Szutorcsik Zoltán pedig az erdőben tett túravezetéssel járult hozzá ahhoz, hogy a munkánk sikeres legyen. Hálásan köszönjük nekik a rengeteg információt és azt a rendkívül barátságos fogadtatást, amiben részünk volt! Külön köszönettel tartozunk Verbovszki Dánielnek, aki a kedves és segítőkész adatközlőinkkel előzetesen felvette a kapcsolatot, ezzel óriási mértékben megkönnyítve a munkánkat. Az idő rövidsége miatt sajnos nem jutottunk el közülük mindenkihez, amiért utólagosan is elnézésüket kérjük. Verbovszki Károly polgármester úrnak ugyancsak köszönjük, hogy szállást biztosított a számunkra.
 
A munka célja, hogy a település névanyaga online felületen (a Magyar Digitális Helynévtár oldalon) és nyomtatott formában is megjelenjen olyan kötetben, mint az általunk korábban megjelentetett Hajdú-Bihar megye helynevei 1. című kötet (https://mek.oszk.hu/14500/14563/). Bízunk benne, hogy ez minél hamarabb megvalósulhat.
 
A mielőbbi találkozás reményében üdvözlettel,
Dr. Gacsályi-Bába Barbara (egyetemi adjunktus),
Bíró-Vasas Brigitta (ötödéves egyetemi hallgató),
Bagdi Zsuzsanna Sára (másodéves egyetemi hallgató),
Tallárom Réka (elsőéves egyetemi hallgató).”
 
Frissítés (2022.11.10.): Október 29-én ismételten beszélgetésekre és adatpontosításokra került sor településünkön, a hölgyek munkáját pedig online is igyekszünk támogatni, így bízunk benne, hogy minél több helynév kerül majd bele a kész anyagba. Továbbra is köszönjük szépen mindenki munkáját és segítségét!
 

További híreink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük